Židan na Koroškem o kohezijskih projektih in gozdno-lesni verigi

Minister za kmetijstvo in okolje je posebej izpostavil zaplete regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod.

Objavljeno
04. september 2013 16.36
fajfar/hlodi
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Slovenj Gradec - Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan se danes s svojo ekipo mudi na Koroškem. Med drugim se je seznanil z izvajanjem kohezijskih projektov, od katerih je na novinarski konferenci posebej izpostavil zaplete Koceroda. Srečuje se tudi z gozdarji in lesarji ter predstavniki lokalnih organov v sestavi ministrstva in področnih javnih zavodov.

Minister Židan je obiskal sedež koroškega regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod v Mislinjski Dobravi: Še pred obiskom je na izpostavil zaplete pri tem projektu, vrednem 25 milijonov evrov. Projekt, v katerega je vključenih vseh 12 koroških občin, se zapleta predvsem pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja za končno odlagališče odpadkov na območju občine Prevalje. Pogoj za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja je izselitev prebivalcev v območju 300 metrov od roba deponije. Ker ta pogoj doslej ni izpolnjen, okoljsko ministrstvo ne izda okoljevarstvenega dovoljenja, Kocerod pa tako tudi ne more pridobiti uporabnega dovoljenja.

»Država pričakuje, da bo narejeno tisto, kar je bilo tudi naročeno. In to je, da se upošteva 300-metrski zaščitni pas. Upanja, da bi s spremembo zakonodaje v prihodnje iz 300 metrov nastalo 10 metrov ali 20 metrov, so napačna. V evropskih državah gredo celo v širitev teh metrov,« je poudaril minister. »Znotraj pasa 300 metrov ne sme biti naseljenih bivalnih enot. In to pač morajo investitorji tudi do konca izpeljati,« je še pribil.

Ministrstvo je, kot je dejal Židan, trenutno osredotočeno na kohezijo. Okoljska kohezija za Slovenijo predstavlja skupno 640 milijonov evrov evropskih in državnih sredstev, ki so bila po ministrovih besedah v minulih letih slabo izkoriščena. Lani, ko je bil najboljši izkoristek, se je izkoristilo 50 milijonov evrov, letos država načrtuje, da se bo pokoristilo do 140 milijonov evrov, višek pa bo po njegovih besedah ta kohezija doživela v letu 2014.

Med večje aktualne koroške projekte poleg Koceroda spadajo še 37 milijonov evrov vreden projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju zgornje Drave ter 10,8 milijona evrov vreden projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Meže, ki je po ministrovih besedah tik pred izvajanjem.

Med prihodnjimi načrtovanimi projekti pa je minister omenil še tretji sklop oskrbe s pitno vodo v porečju Drave, ki še nima dodeljenih sredstev, in drugi sklop projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Meže, ki je v usklajevanju na ministrstvu.

Minister ima v popoldanskem načrtu obiska Koroške predviden obisk Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec, kjer bodo ministru predstavili gozdno-lesno verigo znotraj podjetja, obiskal pa bo tudi lesno podjetje Žagarstvo Danilo Knap ter kmetijo Arbiter v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.