Židan: Suša ni več enkraten pojav, morali se bomo prilagoditi

Ministrstvo se z občinami dogovarja o gradnji nekaj večjih namakalnih sistemov.

Objavljeno
05. september 2013 18.05
suša v Prekmurju
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Ljubljana - Suša, tako hidrološka kot meteorološka, v Sloveniji ni več enkraten pojav, zato se bomo morali nanjo privaditi in se ji prilagoditi, je na današnji seji odbora DZ za kmetijstvo dejal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Po njegovem mnenju bo treba za zmanjšanje vpliva suše v Sloveniji nadgraditi sistem namakanja kmetijskih zemljišč.

Židan je spomnil, da je bilo letošnje poletje tretje najbolj vroče v zadnjih 100 letih, suša pa je kmete od leta 1990 prizadela že 12-krat.

Ker se suši tudi v prihodnje ne bo mogoče izogniti, je Židan prepričan, da bo treba v Sloveniji nadgraditi sistem namakanja kmetijskih zemljišč. Kot je izpostavil, v Sloveniji obstaja strategija, ki pojasnjuje, kje in kaj namakati, nimamo pa popisanega stanja glede na vodne vire, primerne za namakanje.

Židan je zagotovil, da se z občinami že dogovarjajo o gradnji nekaj večjih namakalnih sistemov, v prihodnjih mesecih in tednih pa bodo podpisani tudi dodatni projekti za sofinanciranje sistemov za zagotavljanje vode.

Opozoril je, da se pri nekaterih namakalnih sistemih soočajo s težavami zaradi vpisa v evidenco lastnikov zemljišč, v nekaterih primerih pa ne najdejo sredstev za investicijsko vzdrževanje že delujočih namakalnih sistemov. »Novi namakalni sistemi bodo morali biti narejeni na podoben način kot vodovodni sistemi in kot to deluje v tujini. Država bo prispevala denar za izgradnje, ne bo pa mogla priskrbeti denarja za vzdrževanje,« je poudaril.

Pomanjkanje zalog vode v podtalnici se je v Sloveniji letos sprva pokazalo junija, vrhunec pa je doseglo avgusta. Največ škode so povzročile, kot je dejal Židan, rekordno visoke temperature zraka konec julija in v začetku avgusta. Židan je sicer prejšnji mesec ob obisku prizadetih območij ocenil, da je škoda zaradi letošnje suše že presegla tri promile državnih prihodkov, zato bo zagotovo razglašena naravna nesreča, če bodo ustrezno izpeljani potrebni postopki.

Člani odbora so bili na današnji seji enotni, da je treba storiti vse, da bi bila škoda zaradi suše v prihodnje manjša. Vendar pa je Ljubo Žnidar (SDS) ob tem ocenil, da gre pri pripisovanju škode bolj vročim poletjem le za iskanje izgovorov za neprimerno ravnanje z vodnimi viri. Po njegovem mnenju bi bilo treba poiskati nove vire pitne vode in jih zavarovati.

Odbor je danes sklenil, da ministrstvu za kmetijstvo in okolje predlaga, da pripravi sistemske rešitve za poenostavitev izgradnje namakalnih sistemov. Predlagajo tudi, da se tehnološka priporočila za zmanjšanje občutljivosti kmetijske pridelave na sušo dopolnijo z območji in tipi tal, ki bodo upoštevala tveganja za sušo pri posameznih kulturah.