Bo celo Bruselj (za)ščitil Dars?

Pahorjeva vlada in Mateja Duhovnik sta arbitražo le ponujali.

Objavljeno
06. november 2011 17.51
Posodobljeno
07. november 2011 11.01
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec

LJUBLJANA – Društvo podizvajalcev, ki ga vodi Mirko Požar, je konec letošnjega septembra resda opozarjalo, da bo še malo počakalo, preden bo Pahorjevo vlado naznanilo Bruslju (Evropski komisiji, Evropskemu uradu za bolj proti goljufijam in Evropskemu računskemu sodišču). Opozorilo je, da je 30 gradbenih in projektnih podjetij dobesedno v agoniji, saj so v obdobju od 2007. do 2010. projektirala in gradila avtocestni križ, od tega pa imajo za več kot 8,5 milijona evrov potrjenih, vendar žal neporavnanih terjatev do Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) kot naročnika. Društvo je upalo, da bosta vlada (predsednik vlade Borut Pahor) in posebna strokovna komisija vendarle prisluhnili njegovim argumentom. S svojimi težavami je seznanilo tudi predsednika republike dr. Danila Türka. Kljub večmesečnim prizadevanjem in klicem na pomoč podizvajalcev so se slovenske ustanove kakor nadzora zavile zgolj v molk.

Zaželeno alternativno reševanje

In kaj je storila vlada? Ne, ne drži, kar zdaj predvolilno trdijo nekateri slovenski mediji, češ da je uprava Darsa tista, ki bi s podizvajalci raje arbitrirala, kot pa jim plačala, kar jim je dolžna: v bistvu je razmeroma sprenevedavo stališče, po katerem bi bilo zaželeno, da Društvo podizvajalcev in Dars čim prej pristopita k alternativnemu reševanju spora (arbitraža naj bi bila tako ali tako še najhitrejša in tudi najcenejša pot), sprejela vlada. Mimogrede, Dars je poslovanje v prvi polovici letošnjega leta sklenil s 15,7 milijona evri dobička.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Želimo si le, da bi Slovenijo v prihodnje vodili tisti, ki za seboj ne puščajo nepoplačanih podizvajalcev in obupanih družin pri njih zaposlenih.«