Zaradi razkrivanja podatkov inšpektorji pri več medijih

Kršitve varovanja osebnih podatkov družine Janković?

Objavljeno
04. november 2011 20.55
Posodobljeno
04. november 2011 20.55
M. U/STA
M. U/STA

LJUBLJANA – V uradu informacijskega pooblaščenca so prejeli več prijav glede kršenja varovanja osebnih podatkov sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Urad je sprožil inšpekcijske nadzore na TV Slovenija in Pro plus, izdali pa so tudi dve odločbi, s katerima so naložili, da se iz objave začasno umaknejo dokumenti z osebnimi podatki Jankovićev. Informacijski pooblaščenec je dobil prijave zaradi poročanja Televizije Slovenija, POP TV in Požareporta o domnevnih transakcijah na računih Damijana in Jureta Jankovića, sinov ljubljanskega župana, ki se tudi poteguje za poslanski stolček. Požareportu in Pro plusu je pooblaščenec izdal začasni odločbi o začasnem umiku spornih dokumentov z osebnimi podatki Jankovićev, na obeh medijih ter na TV Slovenija pa potekajo v zvezi s tem inšpekcijski nadzori.

Informacijska pooblaščenka naj bi šikanirala novinarje  

V Združenju novinarjev in publicistov Slovenije poseg informacijske pooblaščenke obsojajo, saj da s tem novinarje šikanira. »Na uradu informacijske pooblaščenke očitno težko sprejemajo 39. člen ustave, ki zagotavlja svobodo izražanja, posebno tisti del, da lahko vsak svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja,« so med drugim zapisali. Medtem pa v Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo na določbo v kodeksu novinarjev glede dopustnosti posega v posameznikovo zasebnost. Poudarjajo, da morata v vsakem primeru medijska hiša in novinar prepričljivo argumentirati, zakaj interes javnosti prevlada nad pravico do zasebnosti oziroma varovanja posameznih osebnih podatkov. Ker se ob nenehnih očitkih o domnevno spornih poslih ljubljanskega župana pojavljajo tudi člani njegove družine, po mnenju društva obstaja javni interes, da se s tem povezana vprašanja novinarsko profesionalno preiščejo, morebitne nezakonitosti pa razkrijejo.

Pirc Musarjeva: Ne gre za ukrepe proti novinarjem

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je na očitke združenja zapisala, da ukrepi pooblaščenca niso naperjeni zoper novinarje, še manj pa so povezani s »svobodo informacij« kot ustavno pravico slehernega. Poudarja, da ko so brez zakonskega temelja javnosti razkriti varovani osebni podatki, ki bi jih bili navedeni upravljavci teh podatkov dolžni varovati, je naloga pooblaščenca, da z inšpekcijskim postopkom ugotovi, ali so ukrepi varstva in zavarovanja osebnih podatkov pri upravljavcu zadostni ali ne.