19 ur pozneje: Poslanci izglasovali proračun in zaupnico vladi

Vladi čestitali evropski liberalci. Premierka pa se je zahvalila za zaupanje in opravljeno delo. Zdaj bo gledala v prihodnost.

Objavljeno
15. november 2013 07.16
DZ - 47. Izredna seja
M. Č., K. V., Delo.si/STA
M. Č., K. V., Delo.si/STA

Ljubljana - DZ je s 50 glasovi za in 31 proti sprejel spremembe državnega proračuna za leto 2014. S tem je izglasoval tudi zaupnico vladi Alenke Bratušek, poroča STA. Potrdil je tudi proračun za leto 2015 ter zakon o davku na nepremičnine.

Vlada s proračunoma za prihodnji leti zasleduje cilj konsolidacije javnih financ. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov, kar izraženo v deležu BDP pomeni 2,9 odstotka.

Leta 2015 se bo dodatno znižal na 2,4 odstotka BDP.

Seja je skorajda brez premora trajala skoraj 20 ur.

Proračun so izglasovali poslanci koalicijskih strank, v opoziciji so namreč pred glasovanjem napovedovali, da bodo glasovali proti. »Vlada od tistega, kar je obljubila, ni naredila nič drugega, kot da je zviševala davke,« je dejal Andrej Šircelj (SDS) in proračunu očital, da Slovenije ne bo popeljal iz krize.

Optimizem premierke

Premierka Alenka Bratušek se je po prejeti zaupnici v DZ oz. potrditvi sprememb proračuna za leto 2014 poslancem zahvalila za zaupanje, ministrom pa za opravljeno delo. Zaupnica pa, kot pravi, ni edina obljuba, ki jo izpolnjuje. Prepričana je, da so razmere v Sloveniji boljše, po njenih besedah pa je država tudi na poti, da svoje težave reši sama.

Bratuškova je v nagovoru poslancem dejala, da je izpolnila tudi obljubo, da se ne bo ukvarjala s preteklostjo ampak gledala v prihodnost. »Prav tako sem obljubila, da bom naredila vse, da bomo svoje težave rešili sami. In točno na tej poti smo«. Kot je dodala, je zelo optimistična glede ocene proračunskega predloga in ukrepanja za odpravo presežnega primanjkljaja, ki jo bo danes objavila Evropska komisija.

Če bodo še naprej delali tako, bodo po njenem mnenju v drugi polovici naslednjega leta prav gotovo beležili pozitivno gospodarsko rast in še manj brezposelnih. Verjame, da bodo ob takšnem delu vlade tudi državljani in državljanke »prav kmalu občutili pozitivne učinke našega dela«.

Bratuškova se je zahvalila tudi koalicijskim partnerjem, ker so po njenih besedah znali vedno, ko je bilo to treba, stopiti skupaj in izbrati ukrepe, ki so dobri za državo.

Ponovila je, da je svojo obljubo po vložitvi zaupnice danes izpolnila. Po njenih besedah to ni edina obljuba, ki jo izpolnjuje. »Razmere v Sloveniji so boljše, predvsem bolj strpne,« je ocenila.

O tem, kako bo vlada delala naprej, bodo koalicijski partnerji več povedali na današnji novinarski konferenci, je napovedala Bratuškova.

Čestitke evropskih liberalcev

Iz PS, ki je vso noč bedela tudi na twitterju, so sporočili, da se je čestitkam ob izglasovani zaupnici v jutranjih urah pridružilo Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) iz Bruslja. V sporočilu predsednici vlade so zapisali, da podpora pomembnim zakonom ter predlogu proračuna, ki so bili danes sprejeti v DZ, potrjuje, da je Slovenija na dobri in pravi poti.

»Državljankam in državljanom RS v teh težkih časih vlivate upanje in evropski liberalci vas pri tem podpiramo,« je med drugim v čestitki zapisal predsednik stranke Alde Graham Watson. Prav tako so izrazili spoštovanje odločnemu in sposobnemu vodenju države pod okriljem predsednice vlade Bratuškove.