Afera Veberkom: prvak SD je izvedel politično figuro Žerjav

Dejan Židan: Dovolj je bilo, zapuščam politiko! Janko Veber: Če je OVS mene, bom jaz ovsnil OVS.

Objavljeno
31. marec 2015 21.17
Izredna seja DZ. Ljubljana 18. september 2014.
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Afera Veberkom je dobila presenetljive pospeške. Predsedstvo SD je na tajni lokaciji sklenilo, da imajo vsi skupaj dovolj politike. Minister za obrambo Janko Veber pa je v zadnjih trenutkih mandata sprejel pomembno odločitev – razpustil je tajno službo.

V slovenski politiki se od izbruha afere Veberkom vrstijo številni zasuki in presenetljivi zapleti. Za enega takšnih so včeraj poskrbeli v najožjem vodstvu stranke SD. Kot nam je uspelo izvedeti iz neuradnih virov blizu vrhov SD, je prvak stranke Dejan Židan že včeraj sklical predsedstvo stranke, ki se bo nadaljevalo danes, a bo ta del le predstava za javnost, kajti ključne sklepe so menda sprejeli že včeraj.

Naš neimenovan sogovornik pojasnjuje, da so se zaradi nespretnega odzivanja vodstva stranke na zahrbtne manevre, ki sta jih – skoraj zagotovo z roko v roki – izvajala vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in predsednik vlade Miro Cerar, ob tihi asistenci SDS, proti njihovemu ministru za obrambo Janku Vebru, odločili kolektivno zapustiti politiko. Še najbolj potrt zaradi okoliščin, ki spremljajo afero, je njen predsednik Dejan Židan, dodaja neimenovani vir. Kot pravijo, se je Židan odločil v slovenski politični areni ponoviti politično figuro, ki je bila doslej značilna za politične novince in so jo poimenovali »figura Žerjav« – kot je znano, je nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav kmalu za tem, ko je stranka zapustila vlado Janeza Janše, sklenil, da ima vsega dovolj in da zapušča politiko.

Poznavalci razmer v SD dodajajo, se je Židan očitno zgledoval po sonarodnjaku iz prekmurskih ravnin, zato nekateri v stranki že sklepajo, da Prekmurci očitno niso pravi predsedniški »material,« zaradi česar obstaja velika verjetnost, da prekmurska gruda še dolgo ne bo več dala kakšnega predsednika slovenskim političnim strankam.

Adijo, OVS

A s tem presenetljivih novic iz tabora SD še ni konec. Malodušja, ki je prevevalo predsedstvo stranke, so se navzeli tudi preostali člani Židanovega kroga. V brezizhodni situaciji (po očitni zaroti SMC, NSi in SDS) so se odločili za kolektivno slovo. »Nihče nas ne bo na takšen način metal iz koalicije. Če želijo naši nasprotniki vojno, so jo dobili, zato kolektivno odstopamo. Naj se drugi požrejo med sabo. Mi se tega ne gremo več,« nam je dejal neimenovani vir.

Zunanji opazovalci razmer dodajajo, da bi lahko takšno potezo vodstva SD poimenovali »let Židanove jate nad cerajevim kukavičjim gnezdom«. Poteza pa bi se lahko zapisala v anale slovenske politike kot mojstrovina mednarodnih razsežnosti: nasprotnika, ki te stisne v kot (podobno, kot so Nemci in četniki Josipa Broza in proletarske divizije na Neretvi), lahko prelisičiš le z manevrom, ki ga najmanj pričakuje.

Potem ko je premier Cerar že poslal razrešnico v državni zbor za obrambnega ministra Janka Vebra, se je ta po sklepu predsedstva SD odločil narediti red v Obveščevalno-varnostni službi Morsa. V SD so ugotovili, da sta njihov minister in stranka žrtvi žvižgača iz OVS, ki je nesel informacije o naročilih Vebra tajnim obveščevalcem o analizi privatizacije Telekoma Slovenije v naročje Mateju Toninu. Veber se je odločil za radikalen ukrep, a edino možen, pravijo, če hočejo ohraniti demokracijo v državi. Veber je po naših informacijah zvečer na izrednem kolegiju OVS podrejenim sporočil, da je služba razpuščena, odločitev pa začne veljati takoj. »Če je OVS mene, bom jaz ovsnil OVS,« je menda dejal Veber na kolegiju obveščevalcev. Nadaljevanje sledi danes.