Alde sprejel SMC, a razprava očitno burna

Podpredsednica Aldeja na Twitterju: SMC je prejela lekcijo o pravicah istospolnih, ki jih v Aldeju zagovarjamo.

Objavljeno
21. november 2014 13.21
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Evropska liberalna stranka Alde je med svoje vrste sprejela slovensko stranko Mira Cerarja (SMC). SMC je za polnopravno članstvo uradno zaprosila pred kratkim, čeprav je bilo glede na dogajanje ob imenovanju Violete Bulc za evropsko komisarko to pričakovano. Alde je prošnjo slovenske članice obravnaval na libonskem kongresu, ki ravnokar poteka.

Iz Aldeja so po družbenem omrežju twitter sporočili, da so prošnjo SMC uradno potrdili.

Nizozemska političarka in podpredsednica liberalne evropske stranke Alde Lousewies van der Laan, ki začasno živi v Ljubljani, je na twitterju med drugim zapisala, da so člani Aldeja izrazili zaskrbljenost nad politično razdrobljenostjo liberalcev v Sloveniji.

Oglasila se je tudi, ko so člani Aldeja spraševali stranko SMC o njihovih stališčih do istotspolno usmerjenih. Predsednik stranke Miro Cerar je namreč pred državnozborskimi volitvami o pravicah LGBT govoril precej zadržano. Med drugim je dejal, da bi možnost posvojitve tudi za istospolne pare uzakonil le ob »širšem družbenem konsenzu«. Van der Laanova je na twitterju zapisala, da je SMC prejela lekcijo o pravicah LGBT, ki so ključne socialne vrednote liberalcev.

Alde je v svojo politično skupino danes sprejela tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab). To je prošnjo oddalo že septembra.