Alenka Bratušek bi se učila na račun kolegov

Poslance stranke Zaab je prosila za sofinanciranje. S stranke so medtem sporočili, da je izobraževanje plačala sama.

Objavljeno
19. september 2014 22.41
Ustanovna seja Državnega zbora - ZaAB 01.avgusta 2014
Monika Hrovat, Ro. K., notranja politika
Monika Hrovat, Ro. K., notranja politika
Ljubljana – Neuradne informacije, da je želela nekdanja premierka in predvidena evropska komisarka Alenka Bratušek dobiti denar, namenjen izobraževanju poslancev njene stranke Zaab, so se izkazale za točne. Poslanci so se menda uprli, Bratuškova pa naj bi denar potrebovala za izboljšanje znanja angleščine.

Poslance Janija Möderndorferja, Petra Vilfana in Mirjam Bon Klajnšček je po naših informacijah Bratuškova pozvala, da se odrečejo svojemu delu namenskih sredstev. Šlo naj bi za denar za izobraževanje, ki ga ima poslanska skupina na voljo do konca leta. Po podatkih iz leta 2013 – novejših še ni – je bilo za vsakega poslanca na voljo 800 evrov za te namene. Po naših izračunih pa ima vsak poslanec stranke Zaab letos na voljo še nekaj več kot 300 evrov. Če bi Bratuškovi denar odstopili vsi, bi skupaj s svojim deležem prejela dobrih 1200 evrov. Informacijo smo poskušali preveriti pri vodji poslanske skupine Janiju Möderndorferju, vendar se na naše klice ni odzval.

Informacijo smo preverili tudi pri Alenki Bratušek, vendar nam ni odgovorila, jo je pa včeraj potrdil poslanec Peter Vilfan: »O tem, torej o želji Bratuškove, smo govorili na seji poslanske skupine. Bil sem odločno proti oziroma nisem dovolil, da se moj del porabi za ta namen. Sejo sem sicer zapustil, kako so se odločili drugi poslanski kolegi, pa ne vem.«

Po neuradnih informacijah naj bi Bratuškova denar porabila za jezikovni tečaj angleščine, ki bi ji prišel prav, če bo potrjena za evropsko komisarko. Njen nastop na ameriškem CNN leta 2013 je namreč v slovenski javnosti povzročil precej ogorčenja, češ da je njeno znanje angleščine, glede na njeno funkcijo, neprimerno.

Bi pa upravičenost do plačila tečaja težko pojasnila, ker so po sklepu o izobraževanju poslancev sredstva namenjena za »izobraževanje, ki je potrebno za izvajanje poslanske funkcije oziroma je v interesu državnega zbora«. Bratuškovi pa bo, če bo uspešno prestala zaslišanja in postala komisarka, njen poslanski mandat že kmalu prekinjen.

Postopek sofinanciranjo so ustavili, izobraževanje je plačala sama

Naknadno smo dobili odgovor PR službe Zaab, kjer so nam pojasnili, da je sicer poslanska skupina pričela postopek za sofinanciranje, a ga nato ustavila: »Alenka Bratušek je svoje izobraževanje že v celoti poravnala z lastnimi sredstvi. Zaradi poslankinega informiranja o možnosti sofinanciranja izobraževanja, do katerega so vsi poslanci upravičeni v enakem znesku, je poslanska skupina sicer pričela postopek za sofinanciranje izobraževanja, vendar je bil ta postopek preklican, saj je izobraževanje že v celoti plačala sama«.