Alenka Bratušek bo kandidirala za predsednico PS

Premierka na sestanku s poslanci PS o proračunu in strankarskem kongresu.

Objavljeno
18. julij 2013 12.36
suhadolnik premierka
T. S., Z. P.,notranja politika; R.D, Pi. K., Delo.si
T. S., Z. P.,notranja politika; R.D, Pi. K., Delo.si

Alenka Bratušek je danes po seji poslanske skupine, kjer so se pogovarjali o proračunu in razmerah v stranki, dala soglasje za kandidaturo za predsednico Pozitivne Slovenije. Povedala je, da se je odločila za ta korak, ker je ta hip ključna politična stabilnost v državi.

»Odločitev ni bila enostavna,« je še povedala Bratuškova. »Jankoviću sem v soboto povedala, kako sem se odločila. Ne morem pa reči, da sva o tem, dosegla soglasje.«

»Glede na to, da smo stranka, ki odločitve sprejema soglasno, sem se tokrat morala odločiti sama. Menim, da mi drugega kot to, ni preostalo. Če kot predsednica vlade nimam podpore svoje poslanske skupine oz. stranke, potem tudi vlado težko vodim. Ker so pred nami težke odločitve, je ta podpora nujno potrebna,« je na novinarski konferenci pojasnila Bratuškova.

»Verjamem, da bo PS ostala stanka, ki bo imela predsednico vlade, župana glavnega mesta, največjo poslansko skupino in da bo to tista stranka, ki bo v Sloveniji ohranjala stabilnost, pravičnost in solidarnost,« je še dodala.

Koalicije odločitev Bratuškove ni presenetila. Tako v SD, DL kot v DeSUS menijo, da je odločitev razumljiva in samoumevna predvsem z vidika stabilnosti koalicije.

Janković: Čestitam

»Čestitam,« je bila prva reakcija župana Ljubljane in ustanovitelja Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na informacijo, da je Alenka Bratušek napovedala kandidaturo za predsednico stranke. Janković je Bratuškovi čestital na redni županovi novinarski konferenci, čez nekaj minut pa je le priznal, da ni bil informiran, da bo Bratuškova napovedala kandidaturo. »To, kar se je zgodilo, ne bo vplivalo na mojo odločitev,« še naprej ostaja skrivnosten Janković in ne razkriva, ali se bo tudi sam potegoval za predsednika PS. Dejal pa je, da bo vse znano do kongresa PS, ki bo potekal 19. oktobra v Ljubljani.» Vsak ima pravico kandidirati za predsednika stranke, tako je od začetka, ko smo stranko ustanovili,« pravi Janković.

Glede na vse imam dve možnosti: »se odločim ali pa se nič ne odločim,« je dejal Janković. Opozoril pa je še na eno možnost, s katero je skrivnostno namigoval, kaj bi lahko vplivalo na njegovo odločitev, in sicer, da bo kmalu star 61 let.

Rok za evidentiranje kandidatov za predsednika PS, ki ga bodo volili na kongresu 19. oktobra, je sicer 24. september, predlagani kandidati pa lahko do 2. oktobra podajo soglasje h kandidaturi. Izvršni odbor PS bo nato določil kandidatno listo, šele potem bo tudi uradno znano, kdo vse so kandidati za novega predsednika stranke.

Minister za obrambo Roman Jakič je pred sejo poslanske skupine dejal, da favoritov ni, saj se bosta Bratuškova in Janković dogovorila, kateri bo kandidiral. Po neuradnih informacijah naj bi bila med evidentiranimi kandidati že oba, a je treba za uradno kandidaturo dati tudi soglasje.

Pojavljajo se tudi neuradne informacije, da je Janković z vladno politiko nezadovoljen in zato namerava izstopiti iz PS ter ustanoviti novo stranko. Minister Jakič pravi, da teh informacij nima. Je pa prepričan, da vlada zelo dobro dela in bo imela v sredo še zadnji krog pogajanj glede proračuna.