Alenka Bratušek s ponedeljkom zapušča premierski stolček

Bratuškova je dejala, da bi bile volitve lahko že 22. junija. Pravnik Rajko Pirnat meni, da je to skoraj nemogoče.

Objavljeno
03. maj 2014 10.11
Posodobljeno
03. maj 2014 10.39
Koalicija sestanek
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Brdo pri Kranju - Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes na Brdu pri Kranju srečala s koalicijskimi partnerji, kjer je po pričakovanjih napovedala svoj odstop. V ponedeljek bo tako predsednika republike Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora Janka Vebra obvestila o odstopu s funkcije predsednice vlade.

Bratuškova je na tiskovni konferenci po sestanku dejala še, da je odločitev o datumu predčasnih volitev v rokah poslancev. Te je pozvala, naj se odpovedo možnosti predlaganja mandatarja. Kot je znano, stranke mandatarjev ne bodo predlagale, saj se vse zavzemajo za predčasne volitve. Te so po besedah Bratuškove lahko že 22. junija.

Volitve junija skoraj nemogoče

Ta datum je možen le v primeru, da predsednik republike skrajša ustavni rok tridesetih dni in takoj razpusti parlament. Po mnenju ustavnega pravnika Rajka Pirnata je to precej nemogoče.» Ne predstavljam si, da bi si predsednik države upal skrajšati ustavne roke, tudi, če bi za to obstajal širši dogovor parlamentarnih strank,« je dejal za Delo.si.

Pirnat pojasnjuje, da mora DZ odstop predsednice vlade na seji obravnavati najpozneje v roku sedmih dni po prejetem obvestilu. Ko se DZ o tem seznani, predsednici funkcija uradno preneha. Nato imajo poslanske skupine, predsednik države ali deset poslancev možnost, da predlagajo svojega mandatarja. To lahko storijo najprej v 48 urah in najkasneje v sedmih dneh. Če tega ne storijo, predsednik države v tridesetih dneh razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Te se lahko izvedejo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Glede na roke se Pirnatu bolj verjetne zdijo volitve 13. julija, a takrat so že šolske počitnice. Predsednik DZ Janko Veber je že opozarjal, da bi to lahko bilo ustavno sporno, saj bi se volitev udeležilo manj ljudi.

Pahor predčasno nazaj v Slovenijo

Predsednik države Borut Pahor, ki bo zaradi odstopa premierke za en dan skrajšal svoj državniški obisk v Italiji, je sporočil, da je pri »uspešnem premoščanju politične negotovosti dolžan prevzeti odgovornost, ki mu je naložena z ustavnimi pooblastili.«

Kot je še dejal, se je pripravljen »zelo potruditi, da zlasti v tem času gradimo na vsem tistem, kar nas združuje in da se čim manj prepiramo o stvareh, ki nas razdvajajo.«

Ali to pomeni, da bo Pahor parlament razpustil do 13. maja, ko bi lahko z upoštevanjem 40 dnevnega roka še ujeli volitve 22. junija, še ni znano.

Cerar: Za korektno kampanjo je potreben čas

Po mnenju ustavnega pravnika Mira Cerarja bi se v tem primeru moralo možnosti predlaganja novega mandatarja nedvoumno odpovedati vsaj 81 poslancev. A o postopkih za razpis predčasnih volitev bi se morali najprej posvetovati ustavnopravni strokovnjaki.

Cerar opozarja še na en vidik prehitrega hitenja na volitve - za korektno kampanjo si je treba vzeti dovolj časa, ob tem je treba upoštevati, da bodo konec maja potekale evropske volitve, kmalu zatem pa še arhivski referendum.

Današnja odločitev o odstopu je bila sprejeta v dogovoru z ostalimi koalicijski partnerji. Vsi so po besedah Bratuškove  prepričani, da so predčasne volitve najboljša možna rešitev za Slovenijo. Z odstopom Bratuškove bo mandat prenehal tudi vsem ministrom, ki pa bodo do imenovanja nove vlade opravljali tekoče posle.

Predsednik DL Gregor Virant je po sestanku izrazil upanje, da volivci policije ne bodo zaupali ljudem, ki so v kazenskih ali predkazenskih postopkih. Predsednik SD Igor Lukšič pa je sporočil, da aktualna vlada Slovenijo pušča v bistveno boljši kondiciji kot prejšnja. Tako kot Lukšič je tudi Erjavec odločitev Bratuškove označil za odgovorno.

***

Pred srečanjem

Predsednik SD Igor Lukšič in prvak Desusa Karl Erjavec od današnjega sestanka pričakujeta dogovor o datumu volitev. Erjavec je ob prihodu dejal, da je vseeno, ali Bratuškova odstopi danes, jutri ali čez 14 dni. 

»Določen čas je bil že zamujen, ker premierka ni odstopila, kot je obljubila, da bo,« je dodal Erjavec.

Lukšič poleg dogovora o predčasnih volitvah in odstopu premierke pričakuje tudi dogovor o tem, kaj lahko »ta vlada v tem času še dobrega naredi za Slovenijo.«

Erjavec je izrazil zaskrbljenost o prihodnjem dogajanju, saj da se bodo zdaj »očitno kolesa vrtela v prazno.«

Predsednik Desusa meni tudi, da je odločitev o datumu predčasnih volitev v rokah PS in SDS, saj imata največ glasov v državnem zboru. Po njegovem mnenju SDS zaradi težav,» ki so se zgodile njenemu predsedniku Janezu Janši,« ni zainteresirana za volitve pred parlamentarnimi počitnicami . »Slovenija je ujetnica Jankovića in Janše,« je pristavil.

Janković Bratuškovi: Ne izražaš državotvornosti

Danes je na pismo Bratuškove, ki ga je v sredo poslala  predsednikom parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin, odgovoril tudi predsednik PS Zoran Janković. »Če bo odločitev ostalih koalicijskih strank, da se gre na predčasne volitve, potem podpiram idejo o izvedbi le-teh pred parlamentarnimi počitnicami,« piše. 

Sicer pa PS bo besedah Jankovića nima želje po predčasnih volitvah, saj še vedno verjamejo, da lahko vlada do konca izpelje mandat pod vodstvom Bratuškove, ki ji je PS na kongresu javno izrazila podporo kot predsednici vlade ob pogoju, da se do rednih volitev izvajajo najbolj pomembni projekti, zapisani v programu stranke Slovenija 2020.

Kot je znano, je Bratuškova skupaj z še štirinajstimi poslanci že izstopila iz PS. Janković ji je danes sporočil, da njen izstop pomeni, da ne sprejema več program, za katerega je lani dala svoj glas in ga celo pomagala pisati ali pa ne sprejema osnovnih oblik demokracije.

»Menim, da na ta način ne ti, ne koalicijski partnerji ne izražate državotvornosti, o kateri veliko govorite,« še piše Janković.

Dogodke na političnem parketu, ki so posledica zmage Jankovića na kongresu PS, za Dnevnikov objektiv danes komentira tudi prvi slovenski predsednik države Milan Kučan. Kot je dejal, je bila odločitev na kongresu PS napaka, ki se je na dober način ne da popraviti. Po njegovem mnenju so najboljša rešitev čimprejšnje predčasne volitve.