Alenka Bratušek

Sedanja predsedujoča Pozitivne Slovenije nima najbolj preproste politične biografije.

Objavljeno
26. februar 2013 20.02
DZ
Ali Žerdin, notranja politika
Ali Žerdin, notranja politika

V trenutku, ko se poteguje za mandatarko za sestavo vlade, je stara 42 let. Ni prva, ki si pri tej starosti obeta vodenje vlade. Tudi Lojze Peterle, Janez Drnovšek in Tone Rop so bili stari 42 let, ko so prevzeli najvišjo vladno funkcijo. Vendar je Alenka Bratušek prva ženska, ki se poteguje za mandatarski položaj.

V resno politiko je vstopila sredi prejšnjega desetletja. V času ministra Dušana Mramorja je vodila sektor za proračun, v času ministra Andreja Bajuka pa je bila direktorica direktorata za proračun. V času prve Janševe vlade je sedela v nadzornem svetu Stanovanjskega sklada, v času Pahorjeve vlade pa je – ob tem, da je v času ministra Franca Križaniča ostala direktorica direktorata za proračun – sedela v nadzornem svetu mariborske NKBM. V treh različnih vladah je torej bedela na tabelami, v katerih so spravljene proračunske številke.

Sedanja predsedujoča Pozitivne Slovenije nima najbolj preproste politične biografije. Leta 2006 smo jo na lokalnih volitvah zasledili na listi kranjske LDS. Na parlamentarnih volitvah leta 2008 se je za vstop v državni zbor potegovala na listi stranke Zares. Leta 2011 pa je na predčasnih parlamentarnih volitvah kandidirala kot članica Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Leta 2006 je bila prvič izvoljena v kranjski mestni svet, leta 2010 pa je bila v kranjski mestni svet na listi neodvisne kandidatke za županjo Hermine Krt izvoljena drugič.

Danes v kranjskem mestnem svetu deluje v okviru skupine svetnikov Pozitivne Slovenije. Je med tistimi nekdanjimi člani in podporniki kranjske celice stranke Zares, ki so se ob ustanovitvi Pozitivne Slovenije odločili za migracijo; med migranti je tudi sedanji član sveta PS Elvis Duraković, sicer direktor kranjske podružnice NKBM, in Alojz Potočnik, danes poslanec PS.

Če se zdi politična kariera Alenke Bratušek kot veleslalomska proga, ima tudi njena poklicna pot nekaj ovinkov. Po osnovni izobrazbi je diplomirana inženirka tekstilstva, leta 2006 pa je pri akademiku Veljku Rusu na FDV končala magistrski študij menedžmenta.

Čeprav je od leta 2003 opravljala pomembne naloge v vrhu strokovnega dela državne administracije in bila leta 2011 izvoljena za poslanko, je Alenka Bratušek vidnejša igralka na političnem parketu od letošnjega januarja.

Takrat je Zoran Janković zaradi poročila protikorupcijske komisije zamrznil predsedniški status v Pozitivni Sloveniji, Alenka Bratušek pa je postala predsedujoča stranke. Njen prvi politični manever, poskus, da bi za mandatarja nominirali Mira Cerarja, ni bil uspešen. V trenutku, ko se je Cerar zahvalil za zaupanje, je predsedujoča PS zatrdila, da bi bil Cerar najbolj verodostojen mandatarski kandidat. Danes za mandatarko kandidira sama.