Aleš Hojs bi šel za predsednika Slovenije

Hojsovo politično zaledje se na široko razprostira na desno od zmerne desnice.

Objavljeno
09. maj 2017 15.56
Slovenija Ljubljana 15.10.2012 - Janez JANSSA na ministerstvu za obrambo. Foto: Leon Vidic/Delo
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Na seznam potencialnih izzivalcev aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja lahko uvrstimo tudi Aleša Hojsa. V kratki izjavi za Delo je potrdil, da je njegova »kandidatura zelo resna«, več na to temo pa ni hotel razkriti, češ da bo več znanega v prihodnjih dneh.

Morebitni vstop Aleša Hojsa v predvolilno tekmo za predsednika republike vnaša v politično aritmetiko vrsto špekulacij, pri čemer lahko računamo na bolj jasno sliko v prihodnjih dneh.

Hojsovo politično zaledje se na široko razprostira na desno od zmerne desnice. Glede na funkcije, ki jih opravlja, lahko tudi sklepamo, kdo vse bi ga lahko podprl. Mreža, okoli katere bi se lahko gradila njegova kampanja, ima široko zaledje političnih strank, civilnodružbenih združenj in nekaterih medijev, ki so nastali pod patronatom največje opozicijske stranke. Hojs je tudi član strokovnega sveta SDS, kjer vodi delovno skupino za obrambo.

Omrežje za Hojsom

Vse to nakazuje, da bi lahko bil Aleš Hojs dejansko kandidat tistega dela Slovenije, ki je prepričan, da je pravi temelj slovenske države nastal leta 1991 in da ta ne bi smel imeti nič z dediščino Slovenije, ko je bila še del jugoslovanske federacije in osvobodilnega boja. Zato so leta 2011 ustanovili Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), vzporedno organizacijo veteranskim združenjem iz obdobja osamosvojitvene vojne. V VSO se združujejo pretežno aktualni in nekdanji politiki desne provenience, vse sledi pa najbolj očitno vodijo do stranke SDS.

Aleš Hojs je bil do pred kratkim sicer član NSi, dokler ni bil lani poleti izključen zaradi nenehnega napadanja stranke in njenega vodstva, kar se je časovno ujelo z eskalacijo slabih odnosov med NSi in SDS. Hojs je z zadnjo povezan tudi pri ustvarjanju medijskega strankarskega konglomerata Nova24TV, kjer deluje kot predsednik upravnega odbora in je v ta medijski projekt investiral tudi nekaj tisoč evrov lastnega denarja. V tem sklopu pridemo tudi do stranke GOD, ki jo je pred kratkim ustanovil Aleš Primc, saj je tudi Primc del medijskega projekta, poleg tega predseduje Odboru 2014, ki se vsak teden zbere pred vrhovnim sodiščem.

Se bosta Novakova in Hojs znova pomerila?

Hojs na neposredna vprašanja, na koga lahko računa v predsedniški tekmi, ni hotel odgovarjati. Lahko pa logično sklepamo, da se bo pri uresničevanju ambicij oprl na mrežo, s katero je doslej že več kot odlično sodeloval, kar pa na drugi strani odpira več vprašanj − kaj to pomeni za napovedanega predsedniškega kandidata SDS. V tej stranki so glede odločitve izjemno skrivnostni. V medijih se je največ špekuliralo, da želi vrh SDS v tekmo potisniti evroposlanko Romano Tomc, vendar se je temu ves čas upirala. Ali bo SDS sploh imela svojega kandidata, bi lahko izvedeli na kongresu stranke prihodnjo soboto. Medtem se je ravno v krogih SDS začelo šušljati, da bi lahko bil Hojs predsedniški kandidat.

Hojsova morebitna kandidatura pred težko odločitev postavlja tudi NSi, kjer so pred pol leta napovedali, da bodo imeli svojega kandidata, na koncu kandidacijskega postopka pa sta ostala predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanec Jožef Horvat. Se lahko zgodi, da se bosta Novakova in Hojs znova pomerila po kongresu NSi leta 2014? Tedaj je zmagala Novakova s tričetrtinsko podporo. Pred NSi se postavlja ključna dilema − če bo Hojs res predsedniški kandidat in če bo hkrati tudi kandidat s podporo stranke SDS, si bodo upali poslati v tekmo predsednico stranke za prevlado na desnici?

In če se bo vnel hud boj na desnici, se postavlja vprašanje, kaj bi to pomenilo za podporo aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju, ki s svojimi dejanji napeljuje k sklepu, da ves čas resno računa tudi na podporo desnih volivcev.