Ameriški senator John McCain na obisku v Sloveniji

Udeležil se bo dneva slovensko-ameriškega prijateljstva v Andražu nad Polzelo ter obiskala vojašnico v Kranju.

Objavljeno
08. april 2017 12.47
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Sloveniji gostil ameriškega senatorja Johna McCaina, enega najvplivnejših ameriških politikov in nekdanjega kandidata za predsednika ZDA. Skupaj se bosta udeležila dneva slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva v Andražu nad Polzelo ter obiskala vojašnico v Kranju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Slovesnost v Andražu nad Polzelo in obisk senatorja McCaina potekata v luči praznovanja 25-letnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in ZDA, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pred odhodom v Andraž nad Polzelo, kjer bosta tudi nagovorila udeležence te tradicionalne prireditve, se bosta predsednik in senator pogovarjala na štiri oči, kasneje se jima bosta pridružila ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Po kratki izjavi za javnost se bodo odpravili v kranjsko vojašnico, kjer se bodo srečali s pripadniki Slovenske vojske, ki bodo kmalu potovali na misijo v Latvijo.

Predsednik in senator se verjetno ne bosta mogla povsem izogniti pogovoru o aktualnih razmerah v Siriji, kjer so ZDA v noči na petek kot povračilo za uporabo kemičnega orožja v naselju Han Šejkun izvedle raketni napad na letalsko bazo režimskih sil.

Republikanski senator McCain v ameriškem senatu predseduje odboru za oborožene sile. Leta 1986 je bil prvič izvoljen v senat, nazadnje pa lani. Leta 2000 je bil republikanski predsedniški kandidat in znotraj stranke izgubil boj za nominacijo proti Georgu W. Bushu. Uspelo mu je leta 2008, a ga je na predsedniških volitvah ZDA premagal predsedniški kandidat demokratov Barack Obama.