Analitiki o referendumu o pokojninski reformi

To, da je ustavno sodišče dovolilo referendum o pokojninski reformi, nosi pomembno sporočilo, je dejal predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Igor Kaučič. »Ne glede na to, kakšne bi bile posledice nekega zakona v prihodnosti, to odslej ne bo vzrok prepovedi. Tudi če se ukinejo davki in država obtiči,« je opozoril Kaučič.

Objavljeno
15. marec 2011 19.55
Posodobljeno
16. marec 2011 05.00
Klara Škrinjar, Tanja Starič, notranja politka
Klara Škrinjar, Tanja Starič, notranja politka
Ljubljana – Dobili smo odgovor na vprašanje, ki je bilo dolgo časa odprto: Ali je v našem pravnem redu dopustno odločati o finančnih zakonih? »Ustavno sodišče je prvič posredno reklo, da je,« meni Igor Kaučič.

Dejal je, da zdaj ne bo mogoče prepovedati nobenega referenduma, ki bi lahko povzročil državi javnofinančne težave. Čeprav je popolnoma jasno, da bo zakon, ki na novo uvaja, denimo, davek na nepremičnine, zagotovo zavrnjen. »Zame - in to bodo morale upoštevati tudi vse vlade - je najpomembnejše sporočilo odločbe ustavnega sodišča, da reformni zakoni, o katerih se običajno na referendumu ne sme odločati, pri nas ne bodo izvzeti. To pomeni, da smo celo bolj odprti kot Švica, ki ima največ referendumov v Evropi. Tudi oni imajo omejitve - tako kot povsod drugod - vsaj pri finančnih zakonih. S tem se prebijamo v Evropi na prvo mesto,« je precej zaskrbljen Igor Kaučič.

Pahor optimist

Kako prepričati ljudi, da bodo glasovali za daljšo delovno dobo, za višjo starost pri upokojevanju in manj ugodno izračunavanje pokojninskih osnov? »V Bruslju pravijo, da takšnega referenduma sploh ni mogoče dobiti,« je priznal tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki kljub temu ostaja optimist. Meni, da so državljani Slovenije že večkrat v zgodovini dokazali svojo treznost in premišljenost.

S tem se deloma strinjajo strokovnjaki za komuniciranje. »Še vedno so možnosti, da vlada prepriča državljane z argumenti,« je dejala Marta Kos Marko in dodala: »To je izjemno težka naloga, ker je dosedanja razprava nasprotnikov reforme pokojninskega sistema izrazito parcialna (Desus) in razgreta s čustvi. To bo najtrši oreh.« Miro Kline pa je celo prepričan, da je zmaga zagovornikov reforme na dlani. »Njen edini politični nasprotnik je v resnici le Erjavec. Voditelj upokojencev, ki vodi svoje lastne člane in skupaj z njimi vse druge državljane v pogubo,« je dejal Kline.

Boj za udeležbo

Marta Kos Marko meni, da mora vlada prepričevati volivce, naj pridejo na referendum. Kline je k temu dodal, da je treba vsakemu izmed podpornikov dati nalogo, naj prepriča enega samega soseda, prijatelja ali znanca o potrebnosti in smiselnosti pokojninske reforme. »Tokrat ima enkrat za spremembo Pahor prav. Ne gre za glasovanje o vladi. Gre za glasovanje o prihodnosti Slovenije, naše in vseh prihodnjih generacij,« je dejal Kline.

»Zelo pomembno je, da se nam ne bo zgodilo, da bi izid referenduma odločili tisti, ki nanj ne bodo šli. Slaba volilna udeležba bo tudi pomenila poraz vlade.« To, da opozicijska SLS podpira reformo, pa Kos Markova ocenjuje kot nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo vladi. »Pomeni, da bo del kampanje opravila tudi ta stranka, ki je močna predvsem na podeželju.«