Anketa Dela: Dijana Đuđić načela podporo SDS

Lista Marjana Šarca spet na vrhu, SD druga, SDS šele tretja. Sprememba na vrhu NSi stranki ni koristila, Toninu pa.

Objavljeno
11. februar 2018 18.36
Posodobljeno
12. februar 2018 05.00
Predsedniški kandidat Marjan Šarec je v pričenja z obiski različnih krajev Slovenije. Kamnik, 25. september 2017 [Marjan Šarec,Kamnik]
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Štiri mesece pred volitvami se izrisuje podoba strankarskega prostora. Prejšnji mesec vodilna SDS je po kalvariji s sumljivim posojilom padla na tretje mesto, na vrh pa se je povzpela Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki v tem trenutku zavzema najugodnejši položaj.

Izmenjevanje strank na vrhu (SD prva novembra, nato LMŠ in SDS) lahko razumemo zgolj v smislu, da prihodnje parlamentarne volitve še zdaleč niso odločene. Če so se v SDS januarja že videli na Olimpu, jih je poteza njihovega predsednika Janeza Janše, ki je sklenil sporno posojilo v vrednosti 450.000 evrov z državljanko BiH Dijano Đuđić, stala precejšnjega dela ugleda med potencialnimi volivci. Vodilna opozicijska stranka SDS ni zgolj zdrsnila na tretje mesto, ampak je zabeležila najslabši rezultat v zadnjem letu, saj je izgubila več kot štiri odstotne točke podpore.

Zdi se, da ima največ koristi zaradi neprijetnega položaja Janeza Janše župan Kamnika Marjan Šarec, ki je v primerjavi z januarsko meritvijo pridobil skoraj sedem odstotnih točk. Pri njem, kot kaže, dobro deluje formula: manj kot se pojavljaš, bolje ti kaže v anketah.

V tokratni anketi opozarjamo na še eno zanimivost: podpora NSi se je po zamenjavi vodstva sicer zmanjšala, a je njen novi predsednik Matej Tonin zabeležil najvišji skok povprečne ocene navzgor.

Sodelujoči v anketi so februarja podelili Listi Marjana Šarca skoraj petino vseh glasov, kar je za to lokalno stranko kamniškega župana in nekdanjega predsedniškega kandidata najboljši rezultat, odkar jo merimo. Socialni demokrati so se v zadnjih treh meritvah barometra utrdili na drugem mestu, povprečje podpore v zadnjem letu pa nakazuje, da bi lahko bila 13,1-odstotna podpora zgornja meja, ki jo še lahko dosežejo.

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

Druga zgodba je SDS, ki je po vodstvu prejšnji mesec v februarski meritvi izgubila kar štiri odstotne točke in s tem padla na tretje mesto. Edino logično pojasnilo za tako velik padec lahko poiščemo v posojilni aferi. Ali to pomeni zgolj nihaj navzdol ali pa je to že trend, se bo pokazalo v prihodnjih mesecih.

V drugi skupini političnih strank, ki imajo enomestno podporo, je vodilna SMC in zaseda četrto mesto. Podpora okoli osmih odstotkov največji vladni stranki obeta zgleden rezultat na volitvah, ki pa bo daleč od rezultata pred štirimi leti. Sledita ji Levica in NSi, v kateri volivci očitno niso najbolje sprejeli spremembe na vrhu, saj je izgubila več kot eno odstotno točko podpore. Desus je zabeležil najnižjo podporo v letu dni.

Tretjo skupino strank sestavljajo tiste, ki bi ostale pred vrati parlamenta. Kar sedem strank (Stranka Alenke Brtušek, Zeleni, SNS, Dobra država, SLS, PS in Pirati) je dobilo pri anketiranih med 1,7 in 1,3 odstotka podpore.

Na februarskem barometru priljubljenosti politikov je zanimivo, da je Karl Erjavec edini dobil med dvajseterico nižje ocene kot mesec pred tem, zato se je moral tudi posloviti. Družbo pri slovesu mu dela Alenka Bratušek. Na drugi strani je najvišji skok navzgor zabeležil Matej Tonin, ki je prevzel NSi. Na vrhu ni sprememb, Borut Pahor je še naprej najpopularnejši politik, sledijo mu Marjan Šarec, Violeta Bulc in Tanja Fajon. Novinec na lestvici Jožef Horvat se je zavihtel na sredino lestvice. Na barometer se vračata Janez Janša in Zoran Janković.