Anketa Dela: Javnost proti privatizaciji

Prodajo 15 podjetij nemudoma ustaviti, meni več kot polovica vprašanih. Za privatizacijo predvsem mlajši.

Objavljeno
16. november 2014 19.43
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Intenzivnejša kampanja nasprotnikov privatizacije podjetij v državni lasti je pustila sledi v javnem mnenju. Prepričanje, da privatizacija »državne srebrnine« ni koristna, se je utrdilo, saj je malenkost več kot polovica sodelujočih v tokratni anketi dejalo, da ne podpirajo privatizacije. Drugače je odgovorilo 41 odstotkov vprašanih, osem odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti. Bolj vnete zagovornike privatizacije lahko najdemo med podporniki SDS in NSi ter med višje izobraženimi, nasprotujejo pa jim starejši in tisti sodelujoči v anketi, ki se volitev ne bi udeležili.

Ko smo v raziskavi javnega mnenja vprašali bolj konkretno, kaj naj stori vlada z zavezo in sklepom državnega zbora, da bo prodala 15 državnih podjetij, jih je 52 odstotkov prepričanih, da bi morala vlada ustaviti postopek prodaje podjetij, 36 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bi se proces moral nadaljevati. Tudi pri tem vprašanju med podporniki privatizacije bolj izstopajo simpatizerji SDS in NSi ter študenti in visokoizobraženi. Pričakovano, glede na politična stališča, podporniki Združene levice menijo, da bi bilo treba ustaviti privatizacijo.

Med naštetimi podjetji (NLB, NKBM, Telekom Slovenije, Petrol in Krka) nobeno ni dobilo večinske podpore za prodajo. Celo obe državni banki ne, v kateri je država letos vložila dodatnih tri milijarde evrov, čeprav je pri obeh bankah zaznati relativno veliko podporo za privatizacijo, če odstotke primerjamo z drugimi podjetji. Tako prodajo NLB podpira 43 odstotkov anketiranih, 50 odstotkov pa jih temu nasprotuje. Pri NKBM je podpora prodaji večja (44-odstotna), proti jih je 47 odstotkov, za prodajo Telekoma Slovenije in Petrola je četrtina vprašanih, le 17 odstotkov pa jih meni, da bi bilo sprejemljivo prodati tudi državni delež v Krki.

Ko smo sodelujoče v anketi spraševali, kdo po njihovem mnenju bolje upravlja podjetja - domači ali tuji lastniki -, smo dobili odgovor, da so domači upravitelji in lastniki boljši od tujih, le pet odstotkov pa jih meni, da je dober lastnik tudi država. Zanimivo je, da tako menijo, da so tuji lastniki boljši upravitelji podjetij od domačih, zlasti anketiranci v starostni dobi od 18 do 35 let.

Poziv sindikatov, da se je treba upreti privatizaciji, je med sodelujočimi v anketi naletel na dober odziv. Akcijo sindikatov, ki načrtujejo protest zaradi napovedane privatizacije, podpira 42 odstotkov vprašanih, 24 odstotkov ji nasprotuje, skoraj tretjina pa se ni mogla opredeliti. Čeprav so odnosi med sindikati in vlado zelo napeti, da niti demonstracije niso izključene, skoraj polovica vseh v anketi meni, da bodo na koncu oboji dosegli kompromis.