Anketa Dela: Magna in drugi tir sta dobrodošla

Na referendumu o drugem tiru bi večina podprla zakon. Investicija Magne dobrodošla med prebivalci Podravja.

Objavljeno
11. junij 2017 19.56
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Tudi če bo pobudnikom referenduma o zakonu o drugem tiru uspelo izpolniti formalne pogoje za razpis referenduma, bi večina volivcev podprla zakon, ugotavljamo v tokratni anketi Dela. Pri investiciji Magne v podravski regiji pa ugotavljamo, da je dobrodošla.

Kakšna bo usoda zakona o drugem tiru, s sprejetjem katerega se je po zagotovilih vlade mudilo zato, da bi do 14. julija Slovenija lahko kandidirala za 80 do 100 milijonov evrov iz evropskih skladov, še ni znano. Odkar se je SDS tudi uradno vključila v zbiranje podpisov, je pobudniku referenduma Viliju Kovačiču uspelo zbrati okoli 22.000 podpisov od 40.000. Malo manj kot polovica sodelujočih v anketi (15 odstotkov je odgovorilo zagotovo, 33 odstotkov da verjetno) meni, da je večja verjetnost, da jim bo uspelo, medtem ko dobra tretjina meni, da jim ne bo uspelo. Vero v uspeh gojijo predvsem podporniki SDS in NSi ter anketiranci v starostnem obdobju od 54 do 65 let. Nasprotno, da jim ne bo uspelo, menijo podporniki ZL in SD ter anketiranci, starejši od 65 let.

A tudi če bi Kovačiču in SDS uspelo zbrati dovolj podpisov, je malo verjetno, da bi zakon padel, saj je 46 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi na morebitnem referendumu podprli zakon o drugem tiru, 23 odstotkov pa da ne. Kaže, da bi bila edina posledica referenduma ta, da se Slovenija ne bi mogla potegovati za lepo vsoto evropskih sredstev, s katerimi bi podprli gradnjo drugega tira.


In ko vprašamo, ali anketiranci podpirajo gradnjo drugega tira, dobimo odgovor, ki je zelo jasen - da. Zelo ga podpira slaba četrtina, podpira pa skoraj polovica vseh vprašanih, torej skupaj kar 70 odstotkov anketiranih.

Drugi del ankete smo posvetili investiciji Magne v občini Hoče-Slivnica, ki je v slovenski javnosti dvignila veliko prahu. Prvemu navdušenju je sledilo obdobje dvomov, nato so se spet oglasili podporniki. Predstavniki korporacije so se na dileme odzvali, da če ne bodo dobrodošli, bodo pač preselili investicijo v eno od sosednjih držav. Zanimalo nas je, ali je investicija dobrodošla v Sloveniji, in dobili smo jasen odgovor, da je Magna dobrodošla, saj tako meni skoraj sedem desetin vprašanih. V dobrodošlici izstopajo prebivalci podravske in koroške regije ter moški anketiranci.


Ko iščemo odgovore, zakaj je investicija dobrodošla, ob navajanju argumentov za in proti, je anketirancem najbliže tisti, ki pravi, da investicija pomeni razvojni preboj za podravsko regijo, nato sledi trditev, da bo zaradi nje manj brezposelnosti v regiji. Da pomeni investicija razvojni preboj, so najbolj prepričani anketiranci iz savinjske in podravske regije ter podporniki SD. Iz ankete lahko tudi razberemo, da so za anketirance, ko poslušajo argumente za investicijo v občini Hoče-Slivnica, najbolj prepričljivi predstavniki lokalne skupnosti in Štajerska gospodarska zbornica, nato civilne iniciative in vlada.


Pri vprašanju, ali osebno podpirajo investicijo Magne, je veliko več podpornikov investicije kot nasprotnikov. Investicijo podpira več kot polovica vprašanih, ne podpira je slaba petina vprašanih, dobra petina pa je med podporo in nepodporo investiciji. Nadpovprečno so ji naklonjeni anketiranci z višjimi dohodki, zaposleni v zasebnem sektorju, ljudje stari od 35 do 44 let, moški, ter anketiranci iz podravske in pomurske regije.