Anketa Dela: Med SDS in SD vse bolj tesno

Vlada že drugi mesec zapored z malo višjo podporo. ZL z najboljšim rezultatom v zadnjem letu. 

Objavljeno
07. maj 2017 19.56
Posodobljeno
08. maj 2017 06.00
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Pogled na lestvico priljubljenosti političnih strank ter na oceno dela vlade in državnega zbora ni bistveno drugačen kakor v preteklih anketah, saj se vrstni red med akterji ni pomembno spreminjal. Je pa zaznati nekaj nihljajev navzgor in navzdol pri nekaterih strankah. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je podpora večini povečala, razen SDS, SMC in Primčevemu Godu. SDS ostaja na prvem mestu s 13,8 odstotka, tesno za petami ji z eno odstotno točko manj podpore sledi SD, ki se je s tem utrdila na drugem mestu, SMC pa se je tokrat usidrala na četrtem. Na tretjem mestu je namreč z najboljšim rezultatom v zadnjem letu pristala ZL. Peto in šesto mesto zasedata NSi in Desus, obe stranki sta prejeli višjo podporo.

 

Za povečavo kliknite na grafiko.

Med zunajparlamentarnimi strankami najbolje kaže SNS s kar 4,1-odstotno podporo, a bo za realno vrednotenje tega odstotka treba počakati na prihodnja merjenja javnega mnenja. Bolje kaže tudi SLS, medtem ko je stranka God nekoliko izgubila.

Pri ocenjevanju vlade se je zgodil premik v pozitivno smer, saj se ji podpora po strmem padcu marca že drugi mesec zapored povečuje. Večje podpore je bil tokrat deležen tudi državni zbor.

 

Za povečavo kliknite na grafiko.

Pahor še vedno vodilni

Majski barometer priljubljenosti politikov ni prinesel nič novega; Borut Pahor še vedno vodi, čeprav so mu anketiranci tokrat namenili nekoliko nižjo srednjo oceno. Drugo in tretje mesto še naprej zasedata Violeta Bulc in Tanja Fajon, medtem ko je Milan Brglez še nekoliko povečal razliko pred petouvrščenim Dejanom Židanom.

Srednja ocena se je najbolj zvišala Matjažu Hanžku, največji padec na lestvici pa je doživel Karl Erjavec, ki se je tako znašel na robu prepada, tik pred izpadom z lestvice. Z barometra priljubljenosti se poslavlja moški dvojec Janez Janša in Zmago Jelinčič, nanj pa se vračata Alenka Bratušek in Eva Irgl.