Anketa Dela: Proti nižanju minimalne plače

 Majava vladna koalicija najbrž ne bo ostala do konca mandata, a predčasne volitve niso potrebne.

Objavljeno
29. september 2013 17.01
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Vladna koalicija ni trdna in ne bo zdržala do konca mandata, ocenjujejo sodelujoči v anketi Dela. Klub temu pa po večinskem mnenju predčasne volitve niso potrebne. O minimalni plači pa so si anketiranci enotni: roke stran!

Napovedano zaupnico, ki jo veže na glasovanje o proračunu, bo predsednica vlade dobila, meni večina, 56 odstotkov sodelujočih v tokratni anketi Dela. Da v državnem zboru ne bo dobila podpore, jih meni 35 odstotkov.

Koalicija ni trdna. Tako meni skoraj dve tretjini, 64 odstotkov vprašanih. Nasprotno, da je koalicija trdna, jih meni 32 odstotkov.

Glede na zgornji dve oceni anketirancev ni presenetljivo, da jih večina, 55 odstotkov, ne pričakuje, da bo ta koalicija ostala na oblasti do konca mandata. Da bo vladna koalicija zdržala skupaj vse do leta 2015, jih meni 38 odstotkov.

Torej bi v prihodnjih mesecih potrebovali predčasne volitve? Presenetljivo; večina ocenjuje, da niso potrebne. Da jih potrebujemo, meni 38 odstotkov vprašanih, da jih ne, pa 56 odstotkov.

V preteklem tednu je povsod po Evropi močno odmevala prepričljiva zmaga nemške kanclerke Angele Merkel na volitvah. In kaj ta zmaga po mnenju anketiranih pomeni za Evropo: dobro ali slabo novico? Vsekakor dobro. Da je to dobra novica, meni 65 odstotkov sodelujočih v anketi Dela, še nadaljnjih 13 odstotkov pa, da gre za zelo dobro novico (skupaj 78 odstotkov). Da gre za slabo novico, jih meni 15 odstotkov, kot zelo slabo novico pa jih ocenjuje tri odstotke.

Zadnje vprašanje pa je o minimalni plači v Sloveniji, ki trenutno znaša 783,66 evra bruto, in o idejah, da bi jo znižali. Anketirani so soglasni (98 odstotkov), da naj ostane na sedanji višini.