Anketa Dela: Šarčevo vodstvo na majavih nogah

Prve tri stranke (LMŠ, SDS, SD) so izgubile, druge tri (SMC, NSi in Desus) pa pridobile

Objavljeno
08. april 2018 21.36
AmCham Slovenija
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Politične stranke so v zadnji krog pred majskim finalom pritekle v dokaj izenačenem vrstnem redu. Jasnega favorita ni; stranke, ki nekoliko zaostajajo, so dodale plin.

V predzadnji redni predvolilni anketi smo v Delu naredili preizkus, koliko se razlikujejo strankarske preference, če vprašanje zastavimo z odprto ali zaprto listo. Slednje predstavlja najboljši približek glasovalnega lističa, saj anketarji v tem primeru preberejo anketirancem ves seznam strank in nato vprašani izberejo. Še preden smo izvedli anketo po običajni poti, smo anketirancem zastavili tako imenovano odprto vprašanje, ko morajo vprašani sami brez priklica navesti ime stranke, za katero bi glasovali.

Razlik med eno in drugo metodo pri strankah tako rekoč ni, razen pri eni – Listi Marjana Šarca. Ko smo ljudem pustili, da sami izberejo stranko, bi LMŠ prejela za dobro polovico nižjo podporo, druge stranke pa so približno na isti ravni. Pri odprtem vprašanju je bistveno več tudi neopredeljenih (tretjina).

Na tej podlagi lahko sklepamo, da podpora Listi Marjana Šarca ni tako trdna, kot se morda zdi, in da je pred Marjanom Šarcem ključno obdobje, v katerem bo moral potencialne volivce prepričati, da je prava izbira. V anketi še ugotavljamo, da se je precej okrepila SMC, lepo sta poskočili tudi NSi in Desus, na dnu, na pragu morebitnega vstopa v parlament, pa je velika gneča manjših in novih strank.

 

Po mesecu dni od zadnjega barometra se vrstni red strank ni spreminjal, je pa v tem obdobju tudi v anketi zaznati precej dinamike. Osnovni trendi so trije. Stranke, kot so SMC, NSi in Desus, so v tem mesecu pridobile znatno podporo in s tem nekoliko zmanjšale zaostanek za vodilno trojico. Vse tri vodilne stranke so prejele nižjo podporo kot pred mesecem dni. Lista Marjana Šarca je vodilna stranka že tretji mesec zapored, bo pa pri tej stranki zanimivo opazovati, ali se bo trend padanja, saj ima za štiri odstotne točke nižjo podporo, nadaljeval tudi v zadnjem mesecu pred volitvami.

Nižjo podporo sta dobili tudi drugo- in tretjeuvrščena, SDS in SD, in sta skoraj izenačeni. Bistveno višjo podporo, in sicer 2,5 odstotne točke, je prejela SMC, kar bi lahko bila posledica odstopa in ofenzive, ki jo je sprožil premier v odstopu Miro Cerar. Lepo sta navzgor skočili tudi NSi in Desus.

Pravo dramo lahko spremljamo pri množici strank, ki se borijo za vstop v parlament. Trenutno dobro kaže četverici strank: Stranki Alenke Bratušek (2,6 odstotka), Zelenim Andreja Čuša (2,4 odstotka), Davkoplačevalcem (Vilija Kovačiča, 2 odstotka) in Piratom (1,9 odstotka). Nekaj pozornosti je deležna tudi Združena levica (DSD, Sloga), SNS, SLS in Dobra država se gibljejo okoli odstotka, Združena desnica, PS ali Lista Bojana Požarja pa pod odstotkom.

 


 

Da se je Miru Cerarju izšla poteza, ko je odstopil s funkcije predsednika vlade, potrjuje tudi barometer priljubljenosti politikov. V aprilu je dosegel najvišje zvišanje ocene in se obdržal na lestvici, pri Marjanu Šarcu pa smo zaznali največji padec priljubljenosti, z drugega je padel na peto mesto. Vodilni politik je še naprej Borut Pahor, v  ospredje se prebija Milan Brglez, ki mu očitno zgodba s priznanjem Palestine ni škodila. Tokrat sta bila najslabše ocenjena Karl Erjavec in Zmago Jelinčič in lestvico zapuščata, nanjo pa se vračata Janez Janša in Alenka Bratušek.