Anketa Dela: SD raste in dohiteva SDS

Bortu Pahor je znova prvi, Miro Cerar je na tretjem mestu.

Objavljeno
12. oktober 2014 20.28
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana - Napovedi nove vlade o varčevanju in težavnem prihodnjem letu se niso odrazile na podpori vodilni stranki SMC. Slednja namreč ohranja prepričljivo vodstvo pred opozicijsko SDS, zanimiva pa je rast SD, ki ji podpora raste že tretji mesec zapored.

Dobre tri mesece po predčasnih parlamentarnih volitvah se razmerja med političnimi strankami niso spremenila, ugotavljamo v oktobrskem barometru. Med političnimi strankami ohranja prepričljivo vodstvo SMC, ki ima še zmeraj četrtinsko podporo volilnega telesa. SDS je v mesecu dni popravila rezultat in se približala 11-odstotni podpori, veliko je pridobila tudi SD, ki se je približala 10 odstotkom. Na četrtem mestu je ZL, sledita NSi (ki je nekoliko izgubila) in Desus, popravila se je tudi SLS s 3,6-odstotno podporo. Celo Zavezništvo AB je pridobilo, saj je praktično z ničle v preteklem mesecu skočilo na 1,1-odstotno podporo.

Med strankami opazno izstopa SD, ki je na volitvah sicer doživela boleč udarec, po anketi sodeč pa bi lahko ocenili, da se stranka zlagoma pobira, saj ji podpora raste tretji mesec zapored in vztrajno dohiteva drugouvrščeno SDS.

V oktobrski meritvi podpore strankam in vladi sta najbolj izstopajoča dva podatka: da so v minulem mesecu skoraj vse stranke pridobile podporo in da smo prvič merili podporo vladi Mira Cerarja. Anketiranci so vladi ob začetku dela podelili srednjo oceno 2,69, kar je bistveno več, kot je mesece pred tem dobila vlada Alenke Bratušek. Zanimivo je, da je tokratna ocena vlade Mira Cerarja nekoliko nižja od ocene, ki je je bila deležna vlada Alenke Bratušek, ko je nastopila mandat. Pred letom in pol je takratna vlada dobila srednjo ceno 2,87, za primerjavo pa vzemimo še začetno oceno vlade Janeza Janše, ki je nastopila mandat februarja 2012: začetna srednja ocena je bila 2,73. Ugotovimo lahko, da je podpora vladi Mira Cerarja na ravni podpore vladi Janeza Janše in nekoliko pod podporo vladi Alenke Bratušek.

Barometer priljubljenosti

V oktobrskem barometru priljubljenosti politikov je prišlo do zanimive spremembe, saj predsednik vlade po štirih mesecih ni več na vrhu lestvice, ampak je padel na tretje mesto. Prehitela sta ga Borut Pahor, ki je znova na vrhu, in Janez Potočnik, z največjim povečanjem ocene. Dejan Židan je četrti, Danilo Türk peti in šesti Luka Mesec. Največjega znižanja oceneje bil deležen Andrej Vizjak. Na repu barometra sta Igor Šoltes in Alenka Jeraj, medtem ko iz lestvice izpadeta Alenka Bratušek in Zoran Janković. Nanjo se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič.