Anketa Dela: SDS prehitela SD, Desus pred PS

Obrat med političnimi strankami: na vrhu SDS. Podpora vladi vse manjša, nezadovoljni dve tretjini vprašanih.

Objavljeno
06. oktober 2013 23.19
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Oktober je v Delovi anketi prinesel zamenjavo: SDS je po dolgih mesecih spet pred SD. Anketa tudi kaže še nadaljnji upad zadovoljstva javnosti z delom vlade in državnega zbora ter manjšo priljubljenost predsednikov koalicijskih strank.

Zadnje leto dni je bila stranka z največjo podporo SD. Tokrat pa se je njen delež v Delovi anketi opazno zmanjšal: z 18,5 odstotka prejšnjič na 13,2 odstotka ta mesec. Medtem pa je delež SDS zadnjih nekaj mesecev počasi rasel in tokrat dosegel 16,6 odstotka, s čimer je presegel SD.

Sprememba je tudi pri PS, ki je dolgo časa zadrževala tretje mesto, ta mesec pa je četrta s 6,2 odstotka glasov. Večji delež je dobil Desus, 6,4 odstotka.

Čedalje nižja je tudi ocena za delo vlade. Po znatnem padcu prejšnji mesec je tokrat še nekoliko nižja, negativno oceno pa je vladi dalo slabi dve tretjini vprašanih.

Na barometru priljubljenosti je še vedno na prvem mestu predsednik republike Borut Pahor. Nenavadno zadovoljna pa je javnost s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, ki je znova na drugem mestu. Razen Karla Erjavca so vsi predsedniki koalicijskih strank na spodnjem delu lestvice, Igor Lukšič celo tik pred izpadom z nje.

Anketa Dela

Na prvo mesto se je uvrstila SDS s 16,6 odstotka glasov, kar je že opazna prednost pred SD, ki je bila več kot leto dni na prvem mestu, zdaj pa je dobila 13,2 odstotka glasov. Tokratni rezultat je za SDS najboljši, za SD pa najslabši v zadnjem letu dni.

Zamenjali sta se tudi stranki na tretjem in četrtem mestu. Zdaj je Desus s 6,4 odstotka pred PS, ki ima 6,2 odstotka. Še pred dvema mesecema je bila PS v veliki prednosti; dobila je skoraj trikrat toliko glasov kot Desus. Tudi za Desus velja, da je tokrat dosegel najboljši rezultat v letu dni, rezultat PS pa je drugi najslabši. Na koncu so najmanjše stranke: SLS s 3,8 odstotka, NSi z 2,6 in DL z vsega 1,6 odstotka glasov. Za primerjavo: za zunajparlamentarno stranko SNS se je izreklo 1,1 odstotka vprašanih (ti odgovori so sicer uvrščeni v rubriko »volil bi drugo stranko«).

Ocena za delo vlade ostaja nizka. Pozitivno in zelo pozitivno oceno je dalo skupaj 21,7 odstotka vprašanih, negativno in zelo negativno pa skupaj 64,2 odstotka. Srednja ocena znaša 2,37, kar je malenkost manj kot prejšnji mesec in najslabša ocena za vlado Alenke Bratušek doslej. Podobno velja za oceno dela državnega zbora. Srednja ocena 2,31 je še malo nižja kot prejšnji mesec in najnižja, odkar je predsednik DZ Janko Veber.

Barometer priljubljenosti

V Barometru priljubljenosti imajo oceno več kot 3 (na lestvici od 1 do 5 to pomeni, da imajo več pozitivnih ocen kot negativnih) le še trije politiki: Borut Pahor, Dejan Židan in Janez Potočnik. Alenka Bratušek se pomika navzdol po spodnjem delu lestvice, tik pred izpadom, na 18. mestu, pa je Igor Lukšič.

Lestvico zapuščata najslabše ocenjena Ljudmila Novak in Matej Tonin, poleg njiju pa z nje izpade tudi Janez Šušteršič - zaradi tega, ker ni več aktiven v politiki. Namesto o njih se bodo anketiranci prihodnjič izrekali o trojici, ki so jo tokrat največkrat predlagali: Janez Janša, Zoran Janković in Milan Zver.