Anketa Dela: SDS v leto 2018 vstopa prva

Leto najbolje začela SDS, Lista Marjana Šarca se utrjuje na vrhu, SMC se trudi pridružiti. Levici pred finalom pohaja sapa.

Objavljeno
07. januar 2018 20.53
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Barometer priljubljenosti političnih strank se v tem letu začenja tako kot leto prej, ko je bila na vrhu SDS. A v tem času so vendarle nastale nekatere spremembe, saj imamo v tekmi novega igralca Listo Marjana Šarca, ki je po decembrskem prvem mestu, tokrat na drugem mestu s tremi odstotnimi točkami zaostanka. Na tretjem je SD, ki se ji je že drugi mesec zapored podpora zmanjšala, na četrtem mestu je SMC, ki se ji je podpora tokrat zvišala.

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

Na petem mestu je NSi, ki ji podpora ostaja med šestimi in sedmimi odstotki, na dnu strank, ki bi se že uvrstile v državni zbor, sta Desus in Levica. Predvsem zadnji se že drugi mesec zapored podpora znižuje, in če se bo tako nadaljevalo, bodo tovariši v tej stranki lahko zaskrbljeni.

Med zunajparlamentarnimi strankami se je v prvi letošnji meritvi najbolje uvrstila SNS, ki je dosegla 2,6-odstotno podporo, preostalim (AB, Dobra država, NLS, God, SLS, PS, Zeleni) se je podpora ustavila pri okoli enem odstotku. Približno četrtina sodelujočih v anketi se ni opredelila, ker se volitev, ali ne nameravajo udeležiti, ali še ne vedo, katero stranko bi podprli, ali pa kljub vse daljšemu seznamu strank še nimajo prave izbire.

Vlada v novo leto vstopa z nekoliko višjo srednjo oceno, ki pa povprečno ne odstopa od podpore v lanskem letu, ta pa je relativno nizka.

Barometer priljubljenosti politikov v tem letu prinaša novost - ime ji je Romana Tomc in se približuje Tanji Fajon in Violeti Bulc. Evropska poslanka SDS je daleč pred Janezom Janšo, ki se bo moral tudi tokrat z barometra posloviti, saj je dobil daleč najnižje ocene. Na vrhu sicer ni sprememb, saj je Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen politik, Marjan Šarec pa se je utrdil na drugem mestu. Med politiki v službi na domačem terenu je za obema Milan Brglez. Največji padec podpore je ta mesec zabeležil Goran Klemenčič. Skupaj z Janšo se poslavlja še Zmago Jelinčič, na lestvico pa sta se uvrstila Alenka Bratušek in Jožef Horvat.