Anketa Dela: 
Slovo Janše in Jankovića

Predsednik DL Gregor Virant je tretji najbolj priljubljen politik, predsednika SDS in PS pa sta na koncu lestvice.

Objavljeno
13. januar 2013 22.45
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Janez Janša in Zoran Janković sta ta mesec v Delovem Barometru dobila tako slabe ocene, da izpadeta z lestvice, medtem ko je Gregor Virant tretji najbolj priljubljeni politik, takoj za Borutom Pahorjem in Radovanom Žerjavom.

Nenavadno pa je, da se to ne pozna pri podpori njihovim strankam. SDS je še vedno na drugem mestu in PS na tretjem (prva je SD), DL pa je padla (skupaj z Desusom) na zadnje mesto med parlamentarnimi strankami. Tak rezultat morda pojasni dejstvo, da je anketiranje potekalo prejšnji teden od ponedeljka do četrtka, torej se je začelo še pred objavo poročila KPK. Po nekaterih drugih anketah se je namreč DL odrezala bistveno bolje, PS in SDS pa slabše.

Anketa Dela

Podpora političnim strankam se v tokratni anketi v primerjavi s prejšnjim mesecem ni bistveno spremenila. Še vedno vodi SD, sledita SDS in PS. Še najbolj bode v oči padec podpore Državljanski listi - s 6,1 na 3,2 odstotka. Manjša je tudi podpora stranki SDS, spremembe pri SD in PS so malenkostne.

Med manjšimi strankami je opazna še rast podpore SLS, ki se je zdaj že povsem približala PS. Ta rezultat je nekoliko presenetljiv, če ga primerjamo s spodaj objavljenim Barometrom priljubljenosti. Tam je predsednik DL Gregor Virant tretji najbolj priljubljen politik, predsednika SDS in PS pa sta na koncu lestvice. Srednja ocena za delo vlade znaša 2,25 in je tokrat nekoliko boljša kot prejšnjič, ko je bila 2,14. Še vedno pa je to prevladujoce negativna ocena.

Kot negativno ali zelo negativno je delo vlade v zadnjem mesecu označilo skupaj 71,1 odstotka anketiranih, pozitivno in zelo pozitivno pa skupaj 22,1 odstotka.

Tudi delo parlamenta večina ocenjuje kot negativno. Skupaj je takih 67,1 odstotka. Pozitivno oceno je parlamentu za njegovo delo dalo 20,9 odstotka anketiranih. Srednja ocena 2,37 pa je že opazno višja od ocene vlade.

Barometer priljubljenosti

Glavna novica o tokratnem Barometru je, da z njega izpadeta Janez Janša in Zoran Janković. Šefa vlade in opozicije sta bila tokrat najslabše ocenjena, zato ju prihodnji mesec na lestvici ne bo.

Sicer pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem le malo sprememb. Od prvega do osmega mesta so politiki razporejeni tako kot prejšnjič, pa tudi nadalje gre le za spremembe za mesto ali dve navzgor ali navzdol. Skok meseca, največje zvišanje ocene v primerjavi s prejšnjim mesecem, je uspel Francu Bogoviču, padec meseca pa Zoranu Jankoviću. Najvec anketiranih je predlagalo, da se prihodnji mesec na lestvico uvrstita Žiga Turk in Vinko Gorenak.