Anketa Dela: SMC daleč pred drugimi

V primerjavi z avgustom je izgubila pet odstotnih točk podpore, Zaab pa je ima komaj še 0,3 odstotka.

Objavljeno
14. september 2014 19.33
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Po treh mesecih od vstopa v slovensko politiko Stranka Mira Cerarja (SMC) vztraja na vrhu lestvic priljubljenosti. Tik pred potrditvijo nove vlade ima stranka mandatarja dvomestno podporo, medtem ko so vse preostale stranke pod desetimi odstotki.

Če je SDS minule mesece še nekako lovila korak z vodilno SMC in je ohranjala precejšnjo razliko do skupine strank pod desetimi odstotki podpore, se je septembra zgodila sprememba, za katero pa še ni mogoče presoditi, ali gre za trend. SMC je v primerjavi z avgustom izgubila pet odstotnih točk, a je SDS na drugi strani padla celo pod devet odstotkov podpore, kar je najnižje v zadnjih nekaj letih (novembra lani je imela 9,5 odstotka).

Septembra se je na tretje mesto uvrstila SD, ki je na ta način izpodrinila zvezdo nedavnih volitev Združeno levico; ta je pristala na petem mestu, medtem ko NSi ohranja četrto mesto in manjša razliko do konkurenčne stranke na desnici SDS. SLS iz istega tabora je pod tremi odstotki. Medtem podpora Desusu ne zaostaja veliko za ZL in SD.

Zaab je še ena parlamentarna stranka, vendar jo anketa komaj zazna, čemur primerni so tudi odstotki podpore. V tokratni raziskavi se je delež tistih, ki odgovarjajo, da se volitev ne bi udeležili, približal ravnem pred volitvami, kar priča o tem, da slovensko volilno telo počasi pozablja, da smo imeli julija predčasne volitve.