Anketa Dela: Stranke z vse manjšo podporo

Čedalje več pa je med volivci takih, ki ne nameravajo na volitve ali pa ne vedo, koga bi volili.

Objavljeno
17. februar 2013 21.28
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Politične stranke imajo vse manjšo podporo, čedalje več pa je med volivci takih, ki ne nameravajo na volitve ali pa ne vedo, koga bi volili. To je pokazala redna mesečna anketa Dela o strankah, vladi in parlamentu. In še, da je vlada močno izgubila podporo.

Vlada je za svoje delo dobila najslabšo oceno doslej: negativno ji je prisodilo kar štiri petine vprašanih. Vsekakor daleč najslabšo za katerokoli vlado Janeza Janše. Srednja ocena 1,88 je na ravni, kakršno je imela vlada Boruta Pahorja, ko je sredi 2011. dokončno razpadla.

Na vprašanje, koga bi volili, je le polovica vprašanih odgovorila, da katero od parlamentarnih strank. Preostala polovica ne ve, ne bi volili itd. Delež glasov tako pada za vse parlamentarne stranke. Na prvem mestu je zdaj SD z borih 14,6 odstotka glasov. Novembra, denimo, jih je dobila 25,1 odstotka. Kot se vidi iz priloženega grafa, je preobrat prineslo novembrsko merjenje. Od takrat se tri največje stranke razvrstijo po tem vrstnem redu: SD, SDS, PS. A za vse tri se delež glasov iz meseca v mesec krči. Njihovi glasovi pa ne prehajajo k drugim strankam, ampak med neopredeljene.

Objavljamo tudi Barometer politikov z novo metodologijo, a brez sprememb na vrhu, kjer so še vedno Borut Pahor, Radovan Žerjav in Janez Potočnik. Vsekakor pa februarskih podatkov ne moremo primerjati z januarskimi.