Anketa Dela: Türk v precejšnji prednosti

Za zdaj kaže na zmago Danila Türka. Kako bi se odločili anketiranci v drugem krogu?

Objavljeno
30. september 2012 20.42
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Če bi bile predsedniške volitve to nedeljo, bi na njih zmagal Danilo Türk. Tako kaže Delova anketa, opravljena prejšnji teden. Drugi po številu glasov bi bil Borut Pahor in tretji Milan Zver.

Da bi svoj glas namenili Danilu Türku, je v anketi Dela odgovorilo 36 odstotkov vprašanih, za Boruta Pahorja se jih je odločilo 20 odstotkov, za Milana Zvera pa 9 odstotkov. Za vse preostale možne kandidate bi skupaj glasovalo 2 odstotka anketirancev. Sicer jih je 23 odstotkov odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, 10 odstotkov pa, da se volitev ne nameravajo udeležiti.

Če ne upoštevamo neopredeljenih in deleže računamo samo izmed tistih, ki so se izrekli za kakega od kandidatov, bi Danilo Türk dobil 54 odstotkov, Borut Pahor 30 odstotkov, Milan Zver 13 odstotkov, preostali skupaj pa 2 odstotka. To pomeni, da bi Türk morda zmagal že v prvem krogu, upoštevaje interval zaupanja (49–58 odstotkov), pa morda tudi ne.

Ko so vprašanje o predsedniških volitvah zastavili v Delovi avgustovski anketi, je bil Türkov delež manjši (31 odstotkov), Pahorjev pa večji (24 odstotkov). Zver je prejšnjič dobil enak delež glasov (9 odstotkov). V mesecu dni je torej Türk pridobil glasove, Pahor izgubil, pri drugih, tudi neopredeljenih, pa ni bistvenih razlik.

Podrobnejši pregled rezultatov septembrske ankete pokaže, da Danilu Türku nadpovprečno visoko podporo namenjajo upokojenci, starejši in ljudje z visokošolsko izobrazbo, predvsem pa simpatizerji PS in tudi SD. Zver uživa nadpovprečno visoko podporo med ljudmi starimi od 50 do 65 let, simpatizerji SDS in NSi. Pri Borutu Pahorju pa z višjimi deleži podpore izstopajo simpatizerji SD, študentje, anketiranci, stari od 18 do 25 let. Kljub navedenemu pa je med simpatizerji SD vendarle več takih, ki bi volili Türka kot Pahorja.

Kaj bo v drugem krogu?

Če v prvem krogu volitev 11. novembra nihče izmed kandidatov ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov, bo - najverjetneje 2. decembra - še drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov.

Tretjina, 34 odstotkov sodelujočih v anketi Dela, pričakuje, da bomo novega predsednika republike dobili v prvem krogu volitev. Večina, 60 odstotkov, pa jih napoveduje, da bo do odločitve prišlo v drugem krogu.

In kako bi se odločili anketiranci?

Če bi se v drugem krogu predsedniških volitev pomerila Türk in Pahor, bi jih za Türka glasovalo 52 odstotkov, za Pahorja pa 32 odstotkov. Če bi izbirali med Türkom in Zverom, bi Türk dobil 60 odstotkov, Zver pa 25 odstotkov glasov. Če pa bi se pomerila Pahor in Zver, bi zmagal Pahor s 53 odstotki proti Zverovim 23 odstotkom.
Danilo Türk bi torej zmagal, če bi se le uvrstil v drugi krog, sicer pa bi zmagal Borut Pahor.

Nezanimiva kampanja


Čeprav se kampanja za predsedniške volitve uradno še ni začela (uradni začetek bo 11. oktobra) in je tudi uradno kandidaturo za zdaj vložil samo en kandidat (Türk), pa neuradna kampanja poteka že nekaj časa. Sodelujoče v anketi so zaprosili, naj ocenijo njen potek.

Kot zanimivo jo je ocenilo 19 odstotkov. Vmesno oceno, da ni niti zanimiva niti dolgočasna, jih je dalo 8 odstotkov. Večini, 57 odstotkom, pa se tokratna predsedniška kampanja ne zdi zanimiva.