Anketa Dela: Upad podpore PS

SD je še naprej stranka z največjo javnomnenjsko podporo. SDS na drugem mestu dobiva več glasov.

Objavljeno
08. september 2013 22.36
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Ena najbolj opaznih ugotovitev, ki jo prinaša redna mesečna anketa Dela o podpori strankam, vladi in parlamentu, je upad podpore Pozitivni Sloveniji, vladi, ki jo vodi predsednica te stranke, in tudi sami Alenki Bratušek.

Medtem ko SD vztraja na prvem mestu s čedalje večjim deležem in tudi SDS na drugem mestu dobiva več glasov, pa je PS ta mesec močno nazadovala. Razlika do rezultata SDS znaša skoraj deset odstotnih točk.

Na Barometru priljubljenosti zelo niha podpora Bratuškovi, ki je tokrat na 13. mestu, preseneča pa vztrajanje ministra Dejana Židana med prvo trojico.

SD je še naprej stranka z največjo javnomnenjsko podporo. Ta mesec je večja kot prejšnjič in znaša 18,5 odstotka. Zrasla je tudi podpora SDS; tokrat na 15,5 odstotka. Vse druge stranke so krepko zadaj.

Tretje uvrščena PS je dobila 5,8 odstotka glasov, kar je najmanj, odkar je bila ustanovljena. Sledi SLS s štirimi odstotki glasov, kar je v primerjavi z 2,2 odstotka prejšnji mesec pravzaprav zelo velik skok.

Desus s 3,1 odstotka ostaja na svoji običajni ravni, velik padec, s petih na 2,6 odstotka, pa je doživela NSi. Prepričljivo zadnja med parlamentarnimi strankami je z 1,1 odstotka DL; tudi zanjo je to najslabši rezultat od ustanovitve.

Ocena za delo vlade je v mesecu dni močno padla, z 2,71 na 2,38. To je najnižja ocena za vlado Alenke Bratušek doslej in je skoraj enaka, kot jo je dobila Janševa vlada pred letom dni.

Pozitivno oceno (seštevek ocen »zelo pozitivno« in »pozitivno«) ji je dala četrtina, 25,1 odstotka, anketiranih, negativno (seštevek ocen »zelo negativno« in »negativno«) pa skoraj dve tretjini, 61,3 odstotka.

Tudi ocena za delo državnega zbora je opazno padla. Znaša 2,34, kar je še malo manj kot ocena za delo vlade. Povejmo še, da je oceno »zelo pozitivno« tako vladi kot parlamentu dal en sam anketiranec.

Barometer priljubljenosti

Kot ponavadi je na prvem mestu barometra priljubljenosti predsednik republike; zadnje leto je to Borut Pahor. Na drugem in tretjem mestu sta se zamenjala Janez Potočnik in Dejan Židan.

Premierka Alenka Bratušek zelo niha v svoji uvrstitvi. Prejšnji mesec je dosegla največji skok, tokrat največji padec na lestvici; prejšnjič je bila četrta, tokrat je na 13. mestu.

Skok meseca pa je tokrat presenetljivo uspel Matjažu Hanžku. Najslabše ocene sta znova, kot vsak drugi mesec, dobila Janez Janša in Zoran Janković in ju zato prihodnji mesec ne bo na lestvici.

Namesto njiju bodo anketirani prihodnjič ocenjevali dva, ki sta bila največkrat predlagana. To sta Jernej Pikalo in Alenka Jeraj.