Anketa Dela: Velikanska podpora protikorupcijski komisiji

Prepričljiva večina meni, da bi Zoran Janković in Janez Janša morala odstopiti z vseh funkcij.

Objavljeno
20. januar 2013 20.05
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Tako Zoran Janković kot Janez Janša bi morala odstopiti z vseh funkcij. Tako meni prepričljiva večina sodelujočih v anketi Dela ta teden.

Vprašanje je bilo sicer postavljeno o vsakem posebej in pokazalo se je, da je o nujnosti Jankovićevega odstopa prepričanih še nekaj več ljudi kot o Janševem odstopu. Konkretno: da bi moral oditi Janša, jih meni 86 odstotkov, da bi z vseh funkcij moral odstopiti Janković, pa 89 odstotkov.

Z njunim odzivom anketirani niso zadovoljni. Na vprašanje, ali sta se primerno odzvala na poročilo in ugotovitve komisije, jih je več kot tri četrtine, 78 odstotkov, odgovorilo nikalno. Njun odziv se zdi primeren le 13 odstotkom vprašanih.

Kakšen pa je odnos anketiranih do Komisije za preprečevanje korupcije? Ali podpirajo njeno delo? Zelo. Podprlo ga je večina vprašanih, to je 92 odstotkov. Tolikšna podpora čemur koli je – vsaj v Delovih anketah – sila redka in kaže na res visoko stopnjo soglasja. V odgovor na ugotovitve iz zadnjega poročila komisije je bilo v javnosti slišati trditve, da gre pri oceni premoženjskega stanja Janeza Janše za politični konstrukt. Anketirane so vprašali, ali se strinjajo s takimi trditvami. Pokazalo se je, da jih znatna večina zavrača, saj se 69 odstotkov vprašanih ne strinja, da je to politični konstrukt.

Slovenija ni samo v finančni, ampak tudi v resni politični krizi. Toda kakšen bi bil pravi izhod iz nje? Sodelujoče v anketi so vprašali, kakšna bi bila najprimernejša rešitev. Ponudili so jim štiri scenarije. Največ, 33 odstotkov, jih je kot najprimernejšo rešitev navedlo predčasne volitve. Le malo manj, 29 odstotkov, rešitev vidi v tem, da bi sedanja koalicija predlagala novega mandatarja. Da je prava rešitev tehnična vlada, jih meni 20 odstotkov. Oblikovanje nove koalicije, v kateri ne bi bilo SDS, pa se zdi primerno devetim odstotkom vprašanih.

Poglejmo še podrobnejše podatke o tem, kje rešitve vidijo podporniki posameznih političnih strank. Simpatizerji SDS so večinsko (63 odstotkov) podprli scenarij, po katerem bi sedanja koalicija predlagala novega mandatarja, 20 odstotkov pa jih je za predčasne volitve. Simpatizerji SD: 36 odstotkov jih je za predčasne volitve, 32 odstotkov za sedanjo koalicijo z novim mandatarjem. Simpatizerji SLS: 36 odstotkov jih je za obstoječo koalicijo z novim mandatarjem, 30 odstotkov pa za predčasne volitve.