Anketa Dela: Vlada bo povprečna, a uspešna

Proti kandidaturi Alenke Bratušek za komisarko se je izreklo 65 odstotkov vprašanih.

Objavljeno
21. september 2014 21.11
Alenka Bratušek, predsednica slovenske vlade, med intervjujem v Ljubljani, 26.junija, 2013.
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Vlada bo uspešna, je prepričanih skoraj 40 odstotkov sodelujočih v anketi, ki je bila izvedena v tednu, ko je bila v državnem zboru potrjena ministrska ekipa Mira Cerarja.

Tolikšno podporo ob vstopu v štiriletni mandat bi lahko razčlenjevali na več načinov – predsednik vlade Miro Cerar je lahko zadovoljen, ker njegov ministrski izbor na začetku podpira skoraj 40 odstotkov slovenske javnosti. Na drugi strani obstajajo tudi že razlogi za skrb, saj je tretjina sodelujočih v anketi ob začetku mandata prepričanih, da vlada ne bo uspešna, petina pa jih je zavzela nevtralno-skeptično pozicijo, saj menijo, da vlada ne bo ne uspešna ne neuspešna. K temu dodajmo, da več kot tretjina sodelujočih meni, da je ministrski zbor povprečen, tretjina pa, da je Cerarjev kadrovski izbor dober.

V tem tednu nas je tudi zanimalo, kakšno podporo ima nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek pri kandidaturi za podpredsednico evropske komisije. Tudi v tem primeru je mogoče podatke razumeti na dva načina – 30-odstotna podpora v okoliščinah splošnega medijskega in političnega pogroma nad nekdanjo premierko se zdi precej visoka, pričakovali bi bistveno nižjo podporo. Na drugi strani se odpravlja v Bruselj z dvetretjinskim nasprotovanjem.