Anketa Dela: zmagoslavni vstop Jankovića in Viranta

Lista Zorana Jankovića je v tokratni redni mesečni Delovi anketi dobila 19,4 odstotka glasov, stranka SDS 19,3 odstotka.

Objavljeno
14. oktober 2011 20.50
Posodobljeno
14. oktober 2011 23.00
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Stranke, ki jih še pred tednom dni ni bilo, so ta teden že temeljito spremenile podobo slovenskega političnega prizorišča.

Tokratna Delova anketa, ki je prva v Sloveniji opravljena po tem, ko sta svoj pohod na volitve napovedala tako Zoran Janković kot Gregor Virant, namreč napoveduje korenite spremembe. Največjo podporo ima Lista Zorana Jankovića, ki je, sicer zgolj za desetino odstotne točke, prehitela SDS. Na tretjem mestu pa je drugi novinec: Lista Gregorja Viranta. Obstoječe parlamentarne stranke – z izjemo SDS – padajo proti dnu, glasove novih volivcev pa pobirajo nove stranke.

Zmagoslavni vstop 
Jankovića in Viranta

Lista Zorana Jankovića je v tokratni redni mesečni Delovi anketi dobila 19,4 odstotka glasov, stranka SDS pa 19,3 odstotka. Tako sta se dva meseca pred predčasnimi volitvami vzpostavili dve enakovredni stranki, ki se potegujeta za primat na političnem prizorišču. V anketi pred mesecem dni je bila slika povsem drugačna: obstajala je samo ena močna stranka, SDS. Vse preostale stranke so bile bistveno šibkejše. Že drugouvrščena SD je dobila pol manj glasov. Večina opredeljenih anketirancev se je odločala za katero od parlamentarnih strank, veliko, skoraj polovica anketiranih pa je ostala neopredeljena.

Zdaj, ko so se pojavile nove stranke oziroma liste kot dejanska možnost na predčasnih volitvah, se je delež neopredeljenih bistveno zmanjšal, nove stranke so skupaj pobrale skoraj 30 odstotkov glasov. Poleg Jankovićeve in Virantove liste je v anketi na novo še dva tedna stara Stranka za trajnostni razvoj – TRS, ki je dobila 3,7 odstotka glasov, in prejšnjo nedeljo ustanovljeno Gibanje za Slovenijo, ki pa mu je glas dalo skromnih 0,4 odstotka anketiranih.

Kot kažejo rezultati, je Lista Zorana Jankovića pobrala volivce levih strank, podporo pa ima v celotni Sloveniji, ne samo v Ljubljani ali Osrednjeslovenski regiji. Lista Gregorja Viranta je, kot kaže, aktivirala volivce, ki so bolj sredinsko usmerjeni, saj SDS ni izgubila podpore. Edini stranki, ki jima naskok novih strank ni škodil, sta SDS in NSi, ki imata tokrat celo nekoliko večji delež glasov, pa morda še Desus, ki je ostal na istem kot prejšnjič.

Neodločenih 20,5 odstotka, na volitve jih ne bi šlo 8,9 odstotka

Stranki SNS je glas prisodilo 3,2 odstotka vprašanih, enak delež tudi NSi, SLS pa 3,1 odstotka. Na repu so LDS z 1,7 odstotka, Zares z enim odstotkom in še zadnji novinec Gibanje za Slovenijo z 0,4 odstotka. Katero drugo stranko bi volilo 0,3 odstotka. Z ne vem jih je odgovorilo 20,5 odstotka, da se ne bi udeležili volitev, pa jih je odgovorilo 8,9 odstotka.

Primerjavo z izidi iz prejšnjih mesecev tokrat precej otežuje dejstvo, da se je naenkrat pojavilo toliko novih strank, ki so dosegle tako dobre rezultate. Za sedanje parlamentarne stranke lahko ugotovimo največji padec pri SD, ki je še prejšnji mesec imela 9,6 odstotka glasov, zdaj pa le še 4,1 odstotka. Pred letom dni jih je imela 21 odstotkov. Opazen padec je imela tudi LDS – s 5,4 na 1,7 odstotka pa tudi SNS – s 6,1 na 3,2 odstotka. Manj glasov kot prejšnjikrat sta dobila še SLS in Zares.

Nasprotno je SDS svoj izid v primerjavi s prejšnjim mesecem popravila – s 16,9 na 19,3 odstotka. Svoj delež je nekoliko povečala še NSi, medtem ko se delež Desusa skoraj ni spremenil.

Ker so nove stranke skupaj dobile skoraj 30 odstotkov glasov, stare pa so jih izgubile mnogo manj, je očitno, da se je večina volivcev novih strank rekrutirala iz bazena doslej neopredeljenih, zlasti pa tistih, ki so trdili, da se volitev ne nameravajo udeležiti. Prejšnji mesec je bilo takšnih 21,9 odstotka, tokrat le še 8,9 odstotka.