Avstralija iz Slovenije uvaža predvsem mlade

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je slovensko skupnost v Avstraliji opisala kot odličen temelj za zbližanje odnosov.

Objavljeno
23. februar 2018 19.21
Jure Kosec
Jure Kosec
Ljubljana - Uradni obisk avstralske zunanje ministrice Julie Bishop v Sloveniji je minil v znamenju odkrivanja skupnih interesov in iskanju priložnosti za poglobitev političnih ter gospodarskih stikov med državama.

Ministrica Julie Bishop je ena najvplivnejših članic desnosredinske koalicijske vlade avstralskega premiera Malcolma Turnbulla. V Slovenijo je prispela kot prva zunanja ministrica te države, a gotovo ne kot zadnja, je povedala med tiskovno konferenco z gostiteljem Karlom Erjavcem. Slovenski minister za zunanje zadeve je izrazil prepričanje, da je njen obisk v Sloveniji »prvi korak k nadaljnjemu poglabljanju odnosov med Slovenijo in Avstralijo«.

Visoki politični dialog

Ministra sta po uvodnih pogovorih ugotovila, da imata obe državi enake vrednote glede spoštovanja človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. Obe državi sta tudi članici sveta OZN za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija.

Po Erjavčevih besedah sta se dogovorila, da bosta državi tvorno sodelovali v različnih aktivnostih, ki jih Slovenija podpira v mednarodnem organu. »To sodelovanje bo tudi pripomoglo, da bomo nadaljevali visoki politični dialog med Avstralijo in Slovenijo ter promovirali nove obiske,« je poudaril Erjavec. Julie Bishop je Sloveniji čestitala za prevzem predsedovanja svetu za človekove pravice in izrazila prepričanje, da bo ta prihodnje leto »sprejel ustrezne reforme, za katere verjamemo, da podpirajo njegovo delo«.

Ministra sta srečanje izkoristila tudi za pogovore o gospodarskih odnosih. Trgovinska menjava med državama je lani znašala 91 milijonov evrov. Erjavec največ priložnosti za njeno povečanje vidi na področju razvoja zelenih tehnologij, Bishopova pa je izrazila zanimanje predvsem za trg mlečnih izdelkov, ki jih Avstralija uvaža iz srednje Evrope. »Čeprav se trgovinska menjava na prvi pogled zdi majhna, obstajajo primeri uspešnih avstralskih podjetij, ki poslujejo v Sloveniji,« je povedala in poudarila, da sta gospodarstvi obeh držav izvozno naravnani in zato obe odvisni od negovanja trgovinskih vezi.

Avstralija je dežela, ki so jo vzpostavili priseljenci

V tem kontekstu je predstavila avstralske priprave na začetek uradnih pogajanj z EU o sklenitvi trgovinskega sporazuma: »Ta bo pozitivno vplival tako na Avstralijo kot na EU. Gospodarska integracija je pomemben [dokaz] gospodarske soodvisnosti med državami, ki razmišljajo podobno, in naše podpore na pravilih zgrajenemu mednarodnemu redu.«

Ministra sta ugotovila, da državi povezuje tudi okoli 20.000 Slovencev, ki živijo v Avstraliji. Število Slovencev, ki odhajajo v Avstralijo, je kljub koncu gospodarske krize še vedno veliko. Zunanji minister je prepričan, da je v globaliziranem svetu to razumljivo, upa pa, da se bodo ti, ki odhajajo, nekoč tudi vrnili.

Avstralska gostja je slovensko skupnost opisala kot »odličen temelj za zbliževanje odnosov«. Avstralija je dežela, ki je zgrajena na priseljencih. »Mladi Slovenci so toplo dobrodošli v Avstraliji, razumemo pa, da bi jih radi na neki točki dobili nazaj. A tega vam ne morem obljubiti.«