Avstrijski predsednik Fischer začenja obisk v Sloveniji

Fischerja bo sprejel predsednik republike Borut Pahor, nakar se bosta skupaj odpravila v Kočevje.

Objavljeno
01. september 2013 10.16
AUSTRIA-SLOVENIA-POLITICS-DIPLOMACY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana − Avstrijski predsednik Heinz Fischer danes s soprog Margit začenja dvodnevni uradni obisk v Sloveniji, piše Slovenska tiskovna agencija. Popoldne ga bo z vojaškimi častmi sprejel gostitelj, predsednik republike Borut Pahor.

Pahor bo Fischerja sprejel ob 15. uri na Kongresnem trgu. Takoj zatem se bosta predsednika napotila v Kočevje, kjer se bosta sešla s predstavniki tamkajšnje nemško govoreče etnične skupnosti, pripravili pa jima bodo tudi kulturni program.

Nemško govoreča skupnost v Sloveniji, ki uživa tudi podporo Avstrije, si prizadeva, da bi bila priznana kot manjšina. S tem bi med drugim pridobila pravico do sofinanciranja delovanja svojih društev. Ta tema se vedno znova pojavlja na dvostranskih srečanjih avstrijskih in slovenskih politikov.

Za slovensko stran pa je zelo pomembna tema zaščita slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, dodaja STA. Tako je moč pričakovati, da se bosta tega vprašanja na delovnem pogovoru na štiri oči ter na plenarnih pogovorih med delegacijama pod vodstvom predsednikov držav v ponedeljek dotaknila tudi Pahor in Fischer.

Poleg tega ima Fischer v ponedeljek na programu še pogovor s predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom in obisk ljubljanske stolnice sv. Nikolaja. Obisk bo nato nadaljeval na Bledu, kjer se bo na delovnem pogovoru sešel s slovensko premierko Alenko Bratušek. Udeležil se bo tudi odprtja Strateškega foruma Bled, kjer bo sodeloval na glavnem panelu voditeljev pod naslovom Spremembe v Evropi in svetu, zaključuje STA.