Azerbajdžanski predsednik odprl spominsko ploščo muzeja Mihajlu

Ilham Alijev je ob obisku muzeja v Šempasu dejal, da državi povezujejo gospodarske pobude in prijateljske vezi.

Objavljeno
10. junij 2011 16.24
Posodobljeno
10. junij 2011 16.24
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Šempas - »Danes je pomemben dan za prihodnje odnose med Slovenijo in Azerbajdžanom, saj odpiramo novo priložnost nadaljnjemu sodelovanju. Združujejo nas gospodarske pobude in prijateljske vezi. Z odnosom, ki ga
kažete do našega junaka, le še krepimo spoštovanje do vas,« je ob današnjem odprtju spominske plošče in muzeja azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju - Mihajlu v Šempasu poudaril Ilham Alijev,
predsednik Azerbajdžana.

Po besedah slovenskega predsednika Danila Türka se v času, ko obe državi praznujeta dvajseto obletnico osamosvojitve, spominjamo tudi globljih korenin, ki nas povezujejo, to je boja proti fašizmu in nacizmu.

»Brez skupnih žrtev ne bi bilo današnje povezanosti in trajnega miru. Zato smo še danes hvaležni tistim, ki so se borili proti nacizmu,« je poudaril Türk. »Vsi narodi sveta morajo živeti kot dobri sosedje. Temu sporočilu je namenjena tudi današnja slovesnost,« je med drugim opozoril.

Da azerbajdžanski narodni heroj Mihajlo v Sloveniji, še zlasti pa na Goriškem, nikakor ni pozabljen, je spomnil tudi predsednik pred nekaj meseci ustanovljenega Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana Ivan Bašin. »Domačini so ga spoštovali in ljubili, spomin nanj še živi,« je povedal. »Prepričani smo, da bomo tudi v prihodnje ohranjali prijateljske vezi in da bodo nastale še druge podobne civilne iniciative, ki nas bodo še bolj povezale,« je dodal.

V podobnem duhu so izzvenele besede novogoriškega župana Mateja Arčona: »Z vašim obiskom odpiramo nova poglavja v Mihajlovi dediščini. S sodelovanjem gospodarstvenikov iz obeh držav postajajo naše vezi še trdnejše in skupaj se lahko razvijamo in tvorimo uspešno gospodarsko pot«.