Benčina in Babičeva na poti proti vrhu AUKN

Odločanje parlamenta že danes je zjutraj omogočila mandatno volilna komisija ob obstrukciji PS in nasprotovanju SD.

Objavljeno
26. september 2012 12.24
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Za vršilca dolžnosti predsednika uprave Agencije za upravljanje javnih naložb (AUKN) je mandatno volilna komisija na jutranji seji državnemu zboru predlagala Janeza Benčino, za v.d. članico uprave pa Janjo Holcman Babič.

Pozitivna Slovenija je odločanje obstruirala, ker ocenjujejo, da so polemike o zamenjevanju uprave AUKN, ko ga država hkrati ukinja z ustanavljanjem državnega holdinga, nepotrebna politična igra in le kazanje mišic, SD je na seji ostala in imenovanjema nasprotovala.

Odločitev komisije omogoča, da bo državni zbor že nocoj lahko glasoval o vodenju AUKN.

Naglo odločanje je vlada predlagala, ker je že pred poletnimi počitnicami odstopila predsednica uprave Dagmar Komar, ki je po dogovoru s finančnim ministrstvom delo po odstopu pripravljena opravljati le še do konca tedna. O vodenju AUKN je državni zbor odločal že pred parlamentarnimi počitnicami, a za brata predsednika republike Vitoslava Türka, ki je bil na lanskih izrednih volitvah kandidat SDS, ni glasovalo dovolj poslancev.

Na pomisleke vodje poslanske skupine SD Janka Vebra, da so imenovanja nepotrebna, ker koalicija z uzakonjanjem državnega holdinga, ki bo prevzel upravljanje desetmilijardnega državnega premoženja, danes tako ukinja AUKN, je Jože Tanko (SDS) odgovoril, da se  prenos upravljanja ne bo zgodil takoj, nastajanje državnega holdinga pa lahko z vetom ustavi še državni svet ali referendumska pobuda. Iz SD so ocenjevali tudi, da koalicija upravo AUKN zamenjuje, ker je opozarjala na nepravilnosti iz časov prejšnje vlade Janeza Janše in zahtevala revizije zaradi nepravilnosti, ki so jih odkrili v NKBM, cilj koalicije pa je po oceni SD nagla razprodaja državnega premoženja in provizije pri tem.

Iz SDS so na to odgovorili, da dogajanje v bankah, ne le v NKBM, na zahtevo vlade preiskujejo nacioanalni preiskovalni urad, vlogo AUKN pri NKBM pa je mogoče presojati po 60 milijonski dokapitalizaciji državnih podjetij, ki jo je zahtevala prav AUKN, delež je zdaj vreden le še deset milijonov; ali pri vodenju NLB, kjer po odstopu predsednika uprave Boža Jašoviča agencija pol leta ni dosegla imenovanja nove urpave, čeprav je bila to njena pristojnost, o provizijah pri prodaji državnega premoženja pa, da gre za podtikanje, katerega namen je učinek v javnem mnenju.