Trije kandidati, tri zgodbe

Pahor je v slovenski politiki opravljal že vse funkcije, Türk je bil kandidat SD, Zver je bil nekoč državni svetnik.

Objavljeno
10. oktober 2012 20.46
Posodobljeno
11. oktober 2012 06.00
T. S., B. H., notranja politika
T. S., B. H., notranja politika
Ljubljana - Na petih volitvah predsednika države v zgodovini samostojne Slovenije bo nastopilo najmanj kandidatov doslej – morda samo trije. Vsi so javnosti dobro znani, opravljali so celo vrsto funkcij. V naši razpredelnici objavljamo, kaj so počeli v nekaterih za Slovenijo pomembnih letih.

O Borutu Pahorju, ki ima s partnerko Tanjo Pečar sina Luka, javnost ve skoraj vse. Diplomirani politolog iz Nove Gorice je bil v dvajsetih letih že vse: poslanec v skupščini in nato v DZ, evropski poslanec, predsednik SD in predsednik vlade. Postati predsednik države si je, kot priznava, želel vse življenje, politika pa je njegova »velika ljubezen«. Preden je postal predsednik vlade, je redno zasedal vrhove lestvic priljubljenosti.

Politolog Milan Zver iz Destrnika je leta 1998 uspešno zagovarjal doktorsko tezo na Fakulteti za družbene vede. Od nedavnega je poročen je z Andrejo Valič, ki ga spremlja pri vseh predvolilnih dejavnostih, je oče dveh hčera in ima tri vnuke. Je dejaven član SDS, med političnimi funkcijami pa sta najvišji položaj državnega svetnika in nato minister za šolstvo in šport v prvi vladi Janeza Janše. Velja za enega od ideologov SDS in zagovornika večinskega sistema.

Doktor prava Danilo Türk je Mariborčan, poročen, oče hčerke Helene. Vso kariero se je posvečal področju varstva človekovih pravic. Bil je prvi veleposlanik Slovenije pri OZN, kasneje pa pomočnik generalnega sekretarja OZN Kofija Annana za politične zadeve. V slovensko politiko je leta 2007 vstopil kot kandidat za predsednika države – na povabilo Boruta Pahorja. V drugem krogu je s kar 68 odstokov glasov premagal favorita Lojzeta Peterleta. To pa je bila tudi že napoved političnega zasuka v Sloveniji, ki jo je takrat vodila prva Janševa vlada.