Blaž Kavčič zapušča stranko LDS

Predsednik državnega sveta kljub izstopu ostaja odločen, da bo politično delovanje nadaljeval.

Objavljeno
08. september 2011 10.22
Posodobljeno
08. september 2011 10.25
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana − Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je zaradi nepremostljivih razlik med njegovimi pogledi in pogledi vodstva LDS izstopil iz stranke. »Najbolj se razlikujejo pogledi na delovanje političnih elit v Sloveniji. Menim, da je sedanjo plenilsko prakso treba prekiniti in se usmeriti v verodostojno zagovarjanje javnega interesa,« je ponovil očitke, ki jih je zagovarjal že med konkuriranjem Katarini Kresal za funkcijo predsednika LDS.

Kljub izstopu pa ostaja odločen, da bo politično delovanje nadaljeval. »S somišljeniki, ki jih imam že kar precej, bom poskusil čim prej dati alternativno politično ponudbo. Razmišljanja potekajo v dveh smereh. Ali ustanoviti novo stranko ali pa se povezati z eno od sedanjih, predvidoma neparlamentarnih strank, da se izognemo drobljenju,« razmišlja Blaž Kavčič. Pravi, da se pogovarja z več kot eno stranko, ki bi se bile pripravljene povezati. »Imam pa tudi živahne stike z nezadovoljnimi člani nekaterih parlamentarnih strank,« pravi Kavčič, a o konkretnih imenih in v pogovore vključenih strankah noče govoriti. Razkriva le, da projekt pripravlja z nekdanjim generalnim sekretarjem LDS Petrom Jamnikarjem, ki je prav tako zaradi nestrinjanja s politiko Katarine Kresal iz stranke izstopil prejšnji četrtek.

V stranki blago očitajoči

Iz LDS so sporočili, da so Kavčičev izstop pričakovali, čeprav so bili v stranki, kot so zapisali, odprti za soočanje različnih mnenj, pogledov in predlogov. »V LDS smo Blaža Kavčiča podpirali pri vseh njegovih odločitvah, tudi pri kandidaturi za mesto predsednika državnega sveta. Škoda je, da svojih različnih pogledov in zamisli, če jih je imel, ni v preteklosti poskušal predstaviti in udejanjiti skozi bolj aktivno in konstruktivno delo v stranki, saj je za to imel vse možnosti. Namesto tega se je v zadnjem letu raje odločil za javno in agresivno kritiko delovanja stranke,« je zapisal generalni sekretar LDS Uroš Petohleb. Kavčič se je na majskem kongresu stranke potegoval za mesto predsednika LDS, kjer je dobil 37-odstotno podporo članstva.

V ponedeljek se je, vsega tri mesece in pol po ponovni izvolitvi na mesto podpredsednice LDS, visoki strankarski funkciji nepričakovano odpovedala tudi Zdenka Cerar. Predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn odmevne odhode pojasnjuje s tezo o krizi levice, kjer LDS po njegovem mnenju ni nobena izjema. Ali se torej LDS počasi spreminja v zagovornico trdih liberalnih stališč? »Ne verjamem, saj, kolikor mi je znano, v LDS ostaja neka socialnim temam zavezana struktura. Gre vendarle za odhode ljudi, ki so - z izjemo Zdenke Cerar - veljali za interne disidente oziroma dvomljivce. Poleg tega bi, gledano povsem pragmatično, to pomenilo politično samoobsodbo,« odgovarja Štrajn. Pri tem dodaja, da se, čeprav je kot predsednik Liberalne akademije pred kratkim pozival k rekonstrukciji politične levice, pobudi Jamnikarja in Kavčiča ne namerava pridružiti.