Bo Bratuškova na proračun vezala zaupnico?

 Koalicijske partnerice se strinjajo, da bi bilo to smiselno. Zoran Janković bo močan nasprotnik.

Objavljeno
06. september 2013 21.16
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Položaj Alenke Bratušek so v zadnjem času močno omajale težave v lastni stranki. Kaže, da bo šla premierka zato v odprt spopad za predsedniški položaj v Pozitivni Sloveniji. Pri tem pa bi imela močnejše adute v rokah, če bi šla že letos v parlament po zaupnico.

Institut zaupnice predsedniki vlade praviloma uporabljajo za preverjanje trdnosti koalicijske večine. Janez Drnovšek je v parlamentu leta 2000 preveril, ali je takratna SLS po združitvi s SKD še v vladi – in izgubil. Enako se je po odhodu Desusa in Zaresa jeseni 2011 zgodilo Borutu Pahorju. Janez Janša pa je leta 2007 zaupnico preživel, saj jo je zahteval le zato, da je nevtraliziral neubogljivega predsednika SLS Bojana Šrota.

Koalicija Alenke Bratušek sicer ne razpada, očitno ima premierka tudi podporo v poslanski skupini. Toda Zoran Janković bo močan nasprotnik. Če bi Bratuškova šla na kongres po tem, ko bi dobila zaupnico parlamenta, bi imela v spopadu z ustanoviteljem stranke veliko boljše možnosti, okrepila pa bi tudi svoj položaj v koaliciji in vladi. Premierka bo spomladi prihodnje leto v vsakem primeru morala v parlament na glasovanje. Torej ne bi bilo posebno presenečenje, če bi to preizkušnjo poskušala opraviti že prej.

Proračun in zaupnica

»Brez komentarja,« so v kabinetu premierke odgovorili na naše vprašanje, ali razmišlja o tej možnosti. Sredina odločitev izvršilnega odbora PS, da bo kongres že 19. oktobra, sicer špekulacij o možni zaupnici samo zato, da bi Bratuškova okrepila svoj položaj v stranki, ne potrjuje. Časa za to, da bi parlament še pred kongresom izpeljal glasovanje, namreč ni dovolj. Premierka bi svoj položaj zagotovo vezala na najpomembnejši dokument – to pa je proračun za prihodnje leto in z njim sveženj novih varčevalnih ukrepov. O tem pa bodo poslanci odločali konec leta, torej po tem, ko bo kongres PS že zdavnaj mimo.

Kljub temu pa koalicijski partnerji možnosti, da bi predsednica vlade odločanje o zaupnici s prihodnje pomladi prestavila na letošnjo jesen, ne izključujejo. Vzrok so seveda diametralno nasprotna stališča strank pri pripravi proračuna. Na vprašanje, ali naj premierka veže svoj položaj na proračun, Gregor Virant odgovarja: »To je stvar njene odločitve, bilo pa bi smiselno.« Karl Erjavec (Desus), ki zaradi napovedanih posegov v pokojnine znova grozi z odhodom iz vlade, pa pravi: »Ni smiselno, če bo proračun usklajen v koaliciji. Če bi ukinili regres za pokojnine do 622 evrov, pa bi bilo prav, da premierka ugotovi, ali ima dovolj glasov za zaupnico brez Desusa.« Zaupnice ne izključuje niti Igor Lukšič: »Vegetiranje ne koristi nikomur. Ukrepe bi morali ne le pripraviti, ampak tudi že uskladiti. Vse gre prepočasi. Zaupnica bi morda pospešila pripravo ukrepov in utrdila potrebno politično večino.«

Po neuradnih informacijah iz koalicije se bo sicer strankam o proračunu verjetno uspelo uskladiti, kar pomeni, da bi Bratuškova poslansko večino brez težav dobila.