Prvaki SMC, Desusa in SD podpisali koalicijski sporazum

Slovenijo hočejo pripeljati iz krize in spodbuditi gospodarstvo. V novi vladi šestnajst ministrov, imena so znana.

Objavljeno
08. september 2014 15.34
podpis koalicijskega sporazuma
Zoran Potič, Mo. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Zoran Potič, Mo. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Predsedujoči SMC, Desusa in SD Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so po pričakovanjih ob 17. uri podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2014−2018.

Vlado Mira Cerarja bo sestavljalo 14 ministrstev in 16 ministrov, od tega dva brez listnice. Med njimi bo predvidoma sedem žensk. Vlada bo imela tri ministre več kot vlada v odhajanju.

Cerar bo predloge kandidatov za ministre v državni zbor vložil jutri.

S podpisom so stranke po mnenju mandatarja Cerarja sklenile trdno zavezo sodelovanja pri iskanju najboljših poti za Slovenijo. Kot je poudaril v izjavi za medije po podpisu, želijo zlasti pripeljati državo iz krize, stabilizirati politični prostor in spodbuditi gospodarske tokove.

Prizadevale se bodo tudi za konsolidacijo javnih financ, poskrbeti si želijo tudi za normalno socialno okolje in opraviti ostale nujne naloge, je dejal Cerar, poroča STA.

Želijo pa si tudi dobro sodelovati z opozicijo, s civilno družbo in vsemi državljani, ki bodo pripravljeni prispevati k temu, da Slovenija najde pravo pot, je še povedal Cerar.

Kaj piše v koalicijskem sporazumu? Predstavljamo tudi koalicijske poudarke.

Goran Klemenčič kandidat za pravosodnega ministra

Ministrska ekipa, ki jo bo predlagal parlamentu predsednik vlade Miro Cerar, je znana. Cerar je po podpisu sporazuma potrdil, da so vsi kandidati za ministre kompetentni in neoporečni. »Pomembno je da ni dvoma v ministre,« je dejal.

V zadnjih dneh se je največ ugibalo o kandidatih SMC. Na seznamu, ki smo ga dopoldan pridobili neuradno, predstavlja največje presenečenje kandidat za pravosodnega ministra Goran Klemenčič, ki je bil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.

Ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo bo prevzel širši javnosti neznani Ervin Pfeifer, ki je bil pred leti že v igri za predsednika uprave Slovenskih železnic.

Kot smo v Delu že poročali, je kandidatka za zdravje Milojka Kolar, ki je na tem področju vodila koalicijska pogajanja. Stanka Setnikar Cankar, sicer nekdanja dekanja Fakultete za upravo v Ljubljani, naj bi prevzela izobraževalno ministrstvo. Ministrstvo za infrastrukturo bi lahko prevzel Peter Gašperšič, javno upravo Boris Koprivnikar, notranje zadeve pa odvetnica Vesna Gjörkös Žnidar. Že prej pa je bilo znano, da je kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor.

Med novostmi je tudi dodatno ministrstvo brez listnice - urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Vodila ga bo Violeta Bulc, inovatorka in podjetnica. Bulčeva prihaja iz kvote SMC. V Cerarjevi vladi bo tako skupaj 16 ministrstev, od tega dva brez listnice.

V ministrskih kvotah ni sprememb. Cerar je privolil v ponudbo Desusa, da bo kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar (pod pogojem, da bo postal državni sekretar Dragan Matič iz SMC), kandidatka za ministrico za okolje in prostor je Irena Majcen, Gorazd Žmavc za Slovence po svetu, Karl Erjavec pa kandidat za zunanjega ministra.

Doslej je bilo še najmanj neznank pri SD, kjer so kandidati trije: predsednik stranke Dejan Židan za kmetijskega ministra, Janko Veber za obrambnega ministra, Anja Kopač Mrak pa bi nadaljevala delo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Desus potrdil svojo ministrsko ekipo

Svet stranke Desus je pred podpisom koalicijskega sporazuma potrdil vstop stranke v vlado in s tem podpis koalicijskega sporazuma. Njihovi kandidati za ministre so: Julija Bizjak Mlakar (kultura), Karl Erjavec (zunanje zadeve), Gorazd Žmavc (Urad za Slovence po svetu) in Irena Majcen (okolje in prostor).

O predlaganih kandidatih SMC za ministre Erjavec meni, da ima Klemenčič strokovne izkušnje in da bo njegova kandidatura povzročila veliko hrupa v opoziciji. Za Kolarjevo je dejal, da sicer ni delovala v zdravstvu, a se bo njeno delo videlo v prihodnosti. Žal mu je, da v ekipi ne bo Dobovška, »ker je prepoznaven borec proti korupciji, kar je v Sloveniji velik problem«.

Bizjak Mlakarjeva je o očitih kulturne srenje, da ni primerna za ministrico dejala: »Ugotovilo se je, da pravzaprav ne gre za kritiko kar se tiče mene, ampak bolj za kritiko situacije, kakršna je na področju kulture že zelo dolgo časa.«