Bo o zakonu o tujcih odločalo ustavno sodišče?

V Svetu Evrope še vedno zaskrbljeni.

Objavljeno
26. januar 2017 21.22
DZ, Vesna Gyorkos Žnidar
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Ni izključena možnost, da bo ustavno sodišče na koncu razsodilo, ali je, za mnoge sporen, zakon o tujcih v skladu z ustavo, je bilo včeraj slišati tudi predstavnike koalicije. V Svetu Evrope po pogovorih s slovensko oblastjo ostajajo zaskrbljeni.

»Temeljne človekove pravice izhajajo iz varovanja dostojanstva in osebne varnosti vsakega človeka, ne glede na njegov državljanski status. Zato je varovanje pravic vseh ključno za ohranjanje pravne in demokratične države, ki je utemeljena na ustavi in na spoštovanju mednarodnega prava, v kakršni želimo kot skupnost živeti še naprej.« S temi besedami je 21 nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite in človekovih pravic, med njimi so Karitas, Rdeči križ, Unicef, Jezuitsko združenje za begunce, včeraj še enkrat nagovorilo poslance pred obravnavo zakona o tujcih in jih pozvalo, naj ga ne potrdijo. Države imajo pravico, so med drugim zapisali, da izvajajo nadzor na svojih mejah, a ne na račun človekovih pravic – to velja za pravice državljanov in pravice migrantov.

Tudi po obisku posebnega predstavnika generalnega sekretarja Sveta Evrope za migracije in begunce Tomaša Bočeka v Sloveniji je iz te mednarodne organizacije slišati, da, kljub vloženim dopolnilom, »ostajajo zaskrbljeni«. Boček je v izjavi za STA pozdravil pripravljenost slovenske oblasti na dialog, a imajo, kot se je izrazil, še veliko vprašanj, na katera niso dobili odgovorov. Posebej problematično se jim zdi, da ni predvidena individualna obravnava prosilcev za azil, in odložilni učinek v postopku obravnave.

Do pisem iz Sveta Evrope je bila v preteklih dneh kritična ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je ocenila, da so takšni pritiski na poslance nedopustni, na ponudbe generalnega sekretarja te organizacije, da bi pomagali pisati zakon, ki bi bil skladen z mednarodnimi konvencijami, pa se je odzvala z besedami, da je Slovenija sposobna sama pisati zakone. Je pa bilo v zadnjih dneh v parlamentu večkrat slišati, da bi lahko ti strokovnjaki našli skupno rešitev za EU. »Naš primarni cilj bi moral biti, da čim prej dosežemo skupno azilno politiko EU. Če bi te organizacije opravile svoje delo, se ne bi danes pogovarjali o teh problemih,« je včeraj komentirala ministrica, ki meni, da lahko le ustavno sodišče da dokončno stališče, ali je zakon v nasprotju z ustavo.