Bo Orbán lobiral za drugi tir pri Janši v Mariboru?

Na kongresu SDS bodo v soboto izbirali novo vodstvo. Med tujimi gosti omenjen Orbán.

Objavljeno
17. maj 2017 18.59
HUNGARY-POLITICS-ORBAN
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - O morebitnem obisku predsednika Fidesza in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbána se šušlja že dalj časa, po vseh poizvedovanjih pa informacije, da bo prišel na kongres SDS, ni nihče zanikal. Znano je, da sta Janez Janša in Viktor Orbán velika prijatelja.

Iz dobro obveščenih krogov vemo, da so madžarske oblasti že pred nekaj meseci napovedale, da bo Viktor Orbán mogoče potoval v Slovenijo. Potrditve, da bo prišel v soboto, nimamo, tako na madžarskem veleposlaništvu kot v uradu predsednika madžarske vlade so molčeči. Orbánova vloga je lahko zanimiva v zvezi z gradnjo drugega tira, saj Madžarska kaže močen interes za sodelovanje, SDS pa je napovedala zbiranje podpisov za razpis referenduma.

Ko vprašamo premierja Mira Cerarja, kako komentira zanimiv trojček odnosov med Slovenijo, Orbánom in SDS, odgovarja: »Razvoj dogodkov bo jasno pokazal, za kaj gre. Dejstvo je, da SDS napoveduje zbiranje podpisov, zato upam, da si bodo premislili. So stranka v prijateljskih odnosih s stranko gospoda Orbána in dejstvo je, da bi takšno zbiranje podpisov SDS pomenilo konec sodelovanja z Madžarsko in ga konec koncev razvrednotilo. Zato se temu nekoliko čudim.«

Tudi madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je bil ob pogovoru z državnim sekretarjem Juretom Lebnom na Kitajskem zelo negativno presenečen, da posamezniki in kratkovidne politične stranke izkoriščajo tako pomemben evropski projekt v ozke politične namene.