Bo po Čuferju interpeliran še Virant?

Neuradno je bilo v NSi slišati, da bi še ta teden lahko opozicija vložila interpelacijo proti notranjemu ministru.

Objavljeno
02. oktober 2013 17.09
DZ - Redna seja
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Razpravo o delu finančnega ministra Uroša Čuferja je 26 poslancev SDS v torek zvečer zahtevalo, ker je predlagal neomejeno državno poroštvo v likvidaciji Probanke in Factor Banke in s tem na davkoplačevalce prevalil poplačilo vseh, ki imajo v omenjenih bankah vloge višje od stotisoč evrov in ker je kršil zakon o slabi banki z razrešitvijo neizvršnega direktorja Andreja Širclja, je danes povedal vodja psolanske skupien SDS Jože Tanko.

Brez SLS in NSi, ki nista nujni

Interpelacije,  je opozoril Tanko (SDS), niso podpisali poslanci SLS in NSi. Ko smo preverjali, zakaj se niso pridružili večji od opozicijskih strank, smo izvedeli, da SDS njihovih glasov niti ne potrebuje, saj za začetek postopka zadošča deset podpisov. V obeh manjših opozicijskih strankah, ki skupaj združujeta deset poslancev, imajo tudi kar nekaj pomislekov, ali je modro braniti Šircljevo hkratno opravljanje poslanske in poslovne funkcije in ali je finančni minister zaradi načina sanacije dveh bank, ki ga je predlagal guverner Banke Slovenije, res največji problem države.

V Pozitivni Sloveniji so zapisali, da je interpelacija zoper Čuferja neupravičena in neutemeljena ter popolnoma zgrešena in neodgovorna. »SDS tako interpelira ministra za finance za odločitev, ki jo je sprejela vlada in ne minister, ki si je prizadevala v primeru mag. Andreja Širclja vzpostaviti zakonito stanje v Družbi za upravljanje s terjatvami bank«.

Bogovič: So še večji problemi

Predsednik SLS Franc Bogovič je opozoril, da je zanje še bolj problematično ravnanje finančnega ministra pri projektu obdavčitve nepremičnih, ko namerava delujoč sistem obdavčitve, s katerim občine zberejo dvesto milijonov evrov, nadomestiti z eksperimetnom, s katerim namerava vlada zbrati več kot 400 milijonov, ki lahko ogrozi celo tisto, kar deluje. Podobno problematičen je, je opozoril Bogovič, celoten proračunski paket, ki ga je predlagala vlada. Že prejšnji teden ga je označil za kapitulacijo vlade pred težavami države.

Načrtovani prihodki, ki jih v zakonih ni

Tanko je včeraj v vrhu državnega zbora skušal doseči, da bi vlada umaknila predlog sprememb proračuna za naslednje leto, ki po oceni SDS ne upošteva spremenjenih makroekonomskih okoliščin, torej napovedane poglobitve recesije v naslednjem letu in mu vlada tudi ni priložila vseh zakonov, ki bi morali biti del proračunskega paketa po zakonu o javnih financah, da bi parlament o njem lahko razpravljal.

Kot primer je Tanko navedel, da vlada načrtuje več kot 200 milijonov dodatnih prihodkov z nepremičninskimi davki, a predloga zakona, ki bi te davke uvedel, ni predlagala. Tanko na kolegiju predsednika državnega zbora Janka Vebra koalicije ni prepričal, da bi z obravnavo proračunov počakali, dokler vlada ne predlaga še sprememb zakonov, ki bi omogočili nove načrtovane proračunske prihodke. Veber je vztrajal, da to ni nujno, koalicijske stranke pa so izglasovale, da bo premierka naslednji teden na izredni seji parlamenta lahko predstavila proračunski memorandum.

Tanko: Ni zaščitil države

Ne strinjamo se s socializacijo obveznosti bogatih, ki imajo premoženje, vile, jahte, zanje pa bo vsak državljan plačal po 200 evrov, je o interpelaciji zaradi državne sanacije dveh zasebnih bank dejal Jože Tanko, ki je vztrajal, da bi jo morali plačati predvsem lastniki, upravljavci obeh bank in vsi drugi, ki so od njiju imeli koristi. Čuferju očitajo tudi, da iz omenjenih bnak ni pravočasno umaknil državnih depozitov, čeprav je, ko je prevzel ministrstvo, prevzel zelo kritične revizijske ocene o obeh bankah, v katerih je, kot je povzel Tanko, ostalo 17 odstotkov od 3,6 milijarde vseh depozitov države v bankah, kar daleč presega njun delež na trgu.

V igri še Virant?

Se je pa Tanku na kolegiju s pomisleki pridružil Matej Tonin z opozorilom, da je prejšnji minister Janez Šušteršič (DL), ko je leto prej predlagal podoben proračunski paket, ravnal bolj po zakonu o javnih financah, ker je predlgal tudi nujne spremljajoče spremembe zakonov. Neuradno je bilo v NSi, ki sicer združuje le štiri poslance, danes slišati, da bi še ta teden lahko opozicija vložila interpelacijo proti notranjemu ministru Gregorju Virantu. Iz SLS pa smo izvedeli, da o dogovarjanju, da bi se to zgodilo že jutri, ne vedo nič.

 

Podrobnejše besedilo interpelacije zoper ministra Uroša Čuferja: