Bodo glasovi LDS odločilni za Rada Bohinca?

Izvolitev rektorja Univerze na Primorskem Rada Bohinca za novega ustavnega sodnika, ki bi na tem mestu zamenjal Jožeta Tratnika – mandat mu poteče 24. maja – je zelo negotova. Zdaj kaže, da bodo odločilni glasovi LDS.

Objavljeno
15. marec 2011 19.39
Posodobljeno
16. marec 2011 05.30
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Vodja poslanske skupine Borut Sajovic nam je povedal, da odločitve stranke še ni, »da gre za kandidata, ki je že dlje časa v slovenskem političnem prostoru«, vendar ima LDS še nekaj časa za razmislek. Naše neuradne informacije pa potrjujejo, da so ti pomisleki povezani predvsem z vlogo Rada Bohinca kot ministra za notranje zadeve od leta 2000 do 2004, ko ni razrešil statusa izbrisanih, zaradi česar imajo nekateri v stranki veliko zadržkov do predsednikovega predloga.

Po petkovih posvetovanjih pri predsedniku države Danilu Türku so nam v SD, Zaresu, Desusu in nepovezani poslanci zagotovili, da bodo Bohinčevo kandidaturo brez dvoma podprli, v SNS pa nasprotno: da je prav gotovo ne bodo. Kako bodo ravnali, takrat še niso povedali niti v SLS. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik je dejal, da so »do predsednikovega predloga skeptični, ker je bil kandidat med nosilci političnih funkcij v državi in da bi za mesto ustavnega sodnika morali poiskati vrhunskega pravnega strokovnjaka«. Pozneje so iz stranke sporočili, da Bohinca ne bodo podprli.

SDS: Komisar na ustavnem sodišču

Iz največje opozicijske stranke SDS, ki se že nekaj časa - po odlikovanju Tomaža Ertla - ne udeležuje posvetovanj pri predsedniku države, so nam sporočili, da »poslanska skupina predloga predsednika države ne bo podprla. Pri tem ugotavljamo, da predsednik republike nadaljuje predloge, ki nimajo večje podpore niti v strokovni niti v politični javnosti in kakršnih je bilo v njegovem mandatu in sedanje vlade že kar nekaj, na primer predlaganje Branka Masleše za predsednika Vrhovnega sodišča RS. Tak bo tudi predlog, da se za generalnega državnega tožilca imenuje Zvonko Fišer.

Ker je Rado Bohinc politično profilirana oseba, ki je na različnih funkcijah nosila prepoznavno politično ozadje, lahko tokratni predlog predsednika republike razumemo tudi kot ponovno oživitev 'instituta' komisarja na ustavnem sodišču, ki smo ga že imeli. Takšen predlog pa javnosti daje zanesljiv signal, da ustavno sodišče ne bo neodvisna institucija, ampak bolj organ koalicijskih strank. V poslanski skupini ocenjujemo, da imamo v Sloveniji na izbiro precej pravnih strokovnjakov, ki imajo dovolj znanja in niso politično profilirani, in med njimi bi predsednik republike in vlada lahko poiskala dobre kandidate za funkcije na ustavnem sodišču in v pravosodju,« so sporočili iz SDS.

V četrtek bo o Radu Bohincu odločala mandatno-volilna komisija, vendar to še vedno ne pomeni, da bo tudi znan izid glasovanja na seji državnega zbora. Zgodilo se je že, da se poslanske skupine na seji komisije do kandidatur sploh niso opredelile. Ker državni zbor o kandidatu za ustavnega sodnika glasuje tajno in ker je nujna podpora 46 poslancev, so možna presenečenja še toliko večja.