Bodo volitve 10. junija?

Predsednik Borut Pahor se bo danes s predstavniki poslanskih skupin posvetoval o datumu parlamentarnih volitev.

Objavljeno
07. marec 2018 20.57
Borut Pahor
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Borut Pahor bo danes gostil predstavnike poslanskih skupin, s katerimi se po posvetoval o datumu parlamentarnih volitev. Te bodo zagotovo junija, ostaja pa dilema, ali bo to prva, druga ali tretja nedelja v juniju.

Predsednik republike Borut Pahor bo predvidoma čez slaba dva tedna razpustil parlament in volitve razpisal junija. Po doslej znanih informacijah, se je Pahor zavzemal za prvi možni datum volitev, te bi lahko bile glede na zakonodajo že konec maja, a se je uveljavil tihi konsenz, da bi bila najbolj primerna prva junijska nedelja, to je 3. junija.

A ko so si v strankah bolj natančno ogledali letošnji koledar, se je izkazalo, da bi lahko bila prva junijska nedelja nekoliko prezgodnja glede na prvomajske praznike. Ti, kot je dobro znano, potekajo od 27. aprila (dan upora proti okupatorju) do izteka prvih dveh prazničnih dnevov, ki v letošnjem letu padeta na ponedeljek in torek.

Zaradi tega so v političnih koluarjih začeli krožiti namigi, ki so prišli tudi do urada predsednika republike, da se oblikuje politično soglasje, da bi bil najprimernejši datum volitev 10. junij. Na današnjem posvetu pri predsedniku republike je pričakovati, da bo večina poslanskih skupin najbolj naklonjena 10. juniju, bo pa Pahor po naših informacijah od SMC slišal, da bi bil zanje najbolj smiseln razpis 17. junij.

Mandat aktualnemu sestavu državnega zbora formalno izteče 1. avgusta, predsednik republike pa lahko v skladu z volilno zakonodajo razpiše volitve med 19. marcem in 18. majem, nato pa do dneva razpisa do dneva volitev, ko začnejo teči roki za volilna opravila, ne sme poteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.