Bogdan Barovič zaradi slabega zdravja izstopil iz SLS

Kandidaturi se je odpovedal zaradi stoodstotne indvalidnosti. »Nočem posojati imena za nekaj odstotkov glasov volivcev.«

Objavljeno
17. junij 2014 11.27
Posodobljeno
17. junij 2014 11.27
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje − Bogdan Barovič ni več kandidat SLS za državni zbor v trboveljskem volilnem okraju, je potrdil za Delo. Ob 15. uri je javnosti sporočil, da nepreklicno odstopa tudi s funkcije predsednika trboveljske SLS in da tudi ni več član stranke. Razlog za umik je zgolj zdravje, poudarja.

V SLS je zato po neuradnih podatkih precej napeto, saj drugega kandidata ne najdejo. Prvak SLS Franc Bogovič, sicer iz iste volilne, novomeške enote, se je odločil kandidirati v Ljubljani.

Slovenski ljudski stranki se je pridružil kot invalidski upokojenec prve kategorije. »Iz odločbe Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je jasno razvidno, da sem trajno nesposoben za kakršno koli delo,« pravi Barovič in dodaja, da bi v primeru izvolitve v državni zbor že vstopil kot kršitelj primarne funkcije zakonodajalca. Tudi zakon o poslancih namreč v devetem členu določa, da poslancu preneha mandat, če postane trajno nezmožen za opravljanje funkcije.

Barovič je bil lani operiran na srcu in nosi srčni spodbujevalnik. »Kriv sem, ker sem iz čiste vznesenosti rekel, da grem kandidirat, da bom vse naredil za stranko, Slovence in za zmago − ne da bi prej preveril, kako je res z mojo invalidnostjo. Moja napaka je, da sem v evrforiji razmišljal 'narobe'.«

Če bi Barovič kljub temu kandidiral, ne bi kršil le odločbe o invalidnosti prve kategorije, ki sicer pomeni trajno nesposobnost za delo, temveč tudi zakon o poslancih.

»Zakaj me nihče ne vpraša, kako se počutim? Osebna zdravnica mi je rekla, da moje trenutno zdravstveno stane ne dopušča poslanske angažiranosti. Pošteno mi je povedala, da moram za lastno zdravje skrbeti sam, za državo pa naj poskrbijo drugi. Tokrat bom ubogal. Nočem izgubiti statusa in nočem le posojati svojega imena za nekaj odstotkov glasov volivcev. Dovolj je, da sem dvakrat v življenju popustil politiki in dvakrat tudi izpadel bedak.«

Barovič obžaluje, da v stranki niso našli soglasja; vodenje SLS v Trbovljah bo prepustil mladim.

Kandidat SLS za državnozborske volitve na listi SLS v trboveljskem okraju bo po dostopnih podatkih najverjetneje sevniški kandidat Roman Žveglič.