Bogovič: Pobalinstvo vlade in rokohitrske ideje Viranta

SLS kritična do dela vlade, podpira pa nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke.

Objavljeno
10. september 2013 16.14
25.2.2013 Ljubljana, Slovenija. Novinarska konferenca predsednika SLS in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava ter podpredsednika SLS in ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča ob odstopu z ministrskega položaja.FOTO:
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika

Ljubljana - Predsednik stranke SLS Franc Bogovič ocenjuje, da koalicija organizirano napada slovensko podeželje: »Enostavno ne razumem te vlade. To kar počnejo z zakonom o davku na nepremičnine, zakonom o financiranju občin, ki je zagledal luč sveta, ter predlogom o združevanju in ukinjanju občin govori o pobalinstvu, ki ga ustvarjata na eni strani minister Virant in na drugi minister Čufer.« Po njegovih besedah omenjeni ukrepi po nepotrebnem obremenjujejo podeželje, na mestne občine pa nimajo bistvenega vpliva.

»Rokohitrsko idejo« ministra Viranta o združevanju občin je Bogovič primerjal z reformo lokalne samouprave na Danskem, kjer je proces združevanja občin potekal šest let, temeljil pa je na predhodnih analizah in strokovnih posvetih.

Predsednik stranke SLS se je ob tem znova obregnil ob način dela vlade in dejal, da je ta vlada delovno nesposobna. Edino rešitev, če ne bo ustreznih ukrepov, tako vidi v tehnični vladi, je še enkrat poudaril: »V nasprotnem primeru je to klic tistih, ki prihajajo v obliki trojke v državo.«

Bogovič se je dotaknil tudi nadzorovane likvidacije Probanke in Factor banke, kar vidi kot velik preizkusni kamen tega, kar se bo v slovenskem bančništvu dogajalo v prihajajočih mesecih. Sam ocenjuje, da je bilo že dlje časa problematično stanje v teh dveh bankah znano.

»Podpiramo to, da je novi guverner Banke Slovenije in njegova ekipa končno začela upravljati delo nadzornika«, je dejal Bogovič, ki od novega vodstva med drugim tudi pričakuje, da preveri in ugotovi, zakaj ekipa predhodnega guvernerja tega dela ni opravila.

Ob tem guvernerja Banke Slovenije še poziva, naj stvari, ki jih pri pregledovanju bank odkrijejo, ne pometejo pod preprogo, ampak naj z njimi seznanijo javnost. »Pri teh dveh bankah gre za več kot očitno povsem neprimerno prepletenost funkcij, ki se ne bi smele zgoditi, banka pa bi morala na njih opozoriti. Gre za prepletenost tako lastniške funkcije, nadzorne funkcije, uprave, vodstva in tako naprej, isti ljudje pa so bili tudi največji kreditojemalci iz teh bank,« še opozarja predsednik SLS.