Židan obljublja več srednjemu razredu

Dobičke podjetij bi SD bolj obdavčil, Janko Veber pa na volitve odhaja z novo stranko Sloga.

Objavljeno
07. april 2018 11.23
sd
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović

Ljubljana  Odpravljanje družbene neenakosti, stabilno gospodarstvo in varnost - to so glavne predvolilne obljube stranke SD. Člani so na programski konferenci soglasno sprejeli program z več kot 500 ukrepi. Ambicij po zmagi ne skrivajo, nova vlada pa mora biti po njihovem prepričanju leva ali levosredinska.

Če jim bodo volivci zaupali vodenje vlade, bo po besedah predsednika stranke SD Dejana Židana med njihovimi prednostnimi nalogami zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Okrepili bi javno zdravstveno zavarovanje, ki mora pokriti vse stroške zdravljenja zavarovancev, uredili izgubo javnih zdravstvenih institucij in enoten sistem naročanja zdravil. To bi dosegli predvsem z večjim deležem javnih sredstev, z najmanj devetimi odstotki BDP.

V naslednjem mandatu so sposobni izpeljati pomemben del programa, v osmih letih pa v celoti, je povedal Židan. »Z nami se pri naslednji gospodarski krizi leto 2008 ne bo ponovilo,« je obljubil. Pomemben del ukrepov njihovega programa zadeva gospodarstvo. Napovedujejo davčno prestrukturiranje, s katerim bi razbremenili srednji razred. Postopno bi povečali obdavčitev podjetij na raven povprečja EU, s čimer bi se približali najbolj razvitim evropskim državam.

»Razvojni preboj Slovenije med najboljše države na svetu je cilj našega programa,« je povedal Patrick Vlačič, nekdanji minister za promet v Pahorjevi vladi, ki sicer ni kandidat za poslanca ali ministra v novi vladi, je pa vodil programsko skupino. Vlačič je kot prvi programski cilj izpostavil boj proti družbeni neenakosti tudi na trgu dela in v pravosodju.

Želja po zmagi

Leta 2014 so volivci na državnozborskih volitvah SD namenili šest odstotkov glasov, marčna anketa Dela pa je pokazala, da bi jo na volitvah podprlo nekaj več kot 13 odstotkov volivcev. »Imamo potencial, da smo na teh volitvah do trikrat močnejši kot na prejšnjih,« je napovedal Židan.


Objavili so nekatera imena za kandidate. Foto: Tomi Lombar/Delo

Konferenco so poleg nekaterih poslancev obiskali evropska poslanka Tanja Fajon, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in nekateri župani.

Med gospodarstveniki so prisotni podjetnik Dušan Olaj, ki se iz gospodarstva podaja v politiko in je eden od možnih kandidatov za gospodarskega ministra. Na konferenci so še nekdanji minister Jernej Pikalo, nekdanji prvi sindikalist Dušan Semolič, glavni tajnik stranke Dejan Levanič, podpredsednica sveta za pravosodje SD Dominika Švarc Pipan, ki se prvič podaja v politiko.  

Člane so nagovorili tudi nekdanji predsednik avstrijske vlade Christian Kern, predsednik stranke evropskih socialistov Sergej Stanišev in predsednik stranke hrvaških socialdemokratov Davor Bernardić.