Bojanu Dobovšku je ustanavljal stranko registriran lobist

Bojan Dobovšek je danes uradno ustanovil stranko Dobra država. Delovno predsedstvo kongresa je vodil Tilen Majnardi, ki je registriran kot lobist.

Objavljeno
18. november 2017 13.39
Bojan Dobovšek,poslanec v DZ,Ljubljana Slovenija 08.07.2015
Zoran Potič
Zoran Potič

Napoved nove nadstrankarske politike in ne toliko novi obrazi so zaznamovali ustanovitveni kongres stranke Dobra država. Na Vrhniki je nepovezani poslanec Bojan Dobovšek s pomočjo maloštevilne ekipe transformiral civilnodružbeno organizacijo v politično stranko, ki se ne opredeljuje ne levo, ne desno, njihova osnovna želja pa je, kot je Dobovšek poudaril v svojem govoru, da želijo državo popeljati v prvo evropsko ligo.

Na kongresu stranke se je zbralo okoli 150 ustanovnih članov (pogoj za registracijo stranke je vsaj 200 članov), dvorana Cankarjevega doma na Vrhniki je bila polna in organizatorji so pripravili pravo kongresno vzdušje. Od znanih imen so bili prisotni Vojko Volk, Zoran Kus, Zvonko Ivanušič. Po dveh urah je bil dogodek zaključen in razlog za to se skriva v dejstvu, da je bil kongres namenjen zgolj ustanovitvi stranke in izvolitvi organov stranke, programski kongres pa bo izpeljan pred parlamentarnimi volitvami. Delegati so najprej izvolili 15 članski svet stranke, nato še Bojana Dobovška za predsednika stranke, ki je bil tudi edini kandidat.

Rdeča nit programa in stare strukture

Predsednik stranke Dobra država je v govoru začrtal programske smernice, ki jih bodo oblikovali v prihodnjih mesecih. Rdečo nit predstavlja boj proti korupciji, s katero so Dobovšek po profesionalni ravni ukvarja že vrsto let. »Stare strukture še vedno obstajajo in obvladujejo Slovenijo,« je poudaril predsednik stranke in nadaljeval: »preganjali bodo neformalno ekonomijo in ustavili finančne tokove, ki odtekajo v tujino.«

Zavzemali se bodo za kakovost življenja vseh ljudi, ekonomija pa naj ne bi delovala zgolj za dobičke, ampak tudi za ljudi. V stranki posvečajo velik poudarek tudi okolju, kar nakazuje, da bi utegnila Dobra država imeti bolj zeleno politično barvo. »Slovenija je tipična tranzicijska država, komunizem je nadomestila s kapitalističnim sistemom, ki je tudi začel kazati slabosti in je zato Slovenija še naprej tranzicijska država. Mi se bomo zavzemali za to, da se bomo tranzitirali v sistem, ki bo prijazen človeku in okolju v katerem živi,« je dejal Dobovšek.

Samo ustanovitev stranke je argumentiral s spoznanjem, da je mogoče stvari spreminjati le, če sodeluješ v političnih procesih, konkretne spremembe pa so možne le, je dodal Dobovšek, če sodeluješ v izvršni oblasti - in to je zanje osnovni cilj.

Obrazi nove stranke

Med prepoznavnejšimi obrazi, ki so se pojavili na kongresu, je Dobovšek izpostavil diplomata in generalnega konzula v trstu Vojka Volka. Slednji je delegate nagovoril z orisom programa, ki se je nanašal na zunanjo politiko. Prisoten je bil Zoran Kus, ki je slovenski javnosti znan kot glavni pogajalec Slovenije za podnebne spremembe v Pariškem podnebnem sporazumu, sicer zaposlen na ministrstvu za okolje in prostor. Ves čas kongresa je bil prisoten tudi Zvonko Ivanušič, ki je bil do predkratkim še direktor pozavarovalnice Sava Re, pred 15 leti pa je bil kot član SLS finančni minister v Bajukovi vladi. Kot je pojasnil Ivanušič, se v stranko ne bo včlanil, vendar ji bo na voljo pri oblikovanju gospodarske politike.

Eden glavnih stebrov nove stranke Peter Jamnikar pravi, da si bodo prizadevali biti stranka, ki bo imela ves čas pred očmi kvaliteto življenja ljudi, kako jih bodo ostali predalčkali, jih ne zanima. Na vprašanje, v čem bo Dobra država drugačna od LDS ali SMC, je Jamnikar odgovoril: »Problem v Sloveniji je, ker lobiji ugrabijo politične stranke. Ekipa, ki ste jo danes videli, je zagotovilo, da se to ne bo zgodilo, ker mislijo s svojo glavo, so samostojni in se ne bodo nikomur pustili ugrabiti.«

Lobist z neznano vlogo

V tem primeru gre za zanimivo izjavo, ker je delovno predsedstvo ustanovitvenega kongresa vodil Tilen Majnardi, katerega ime lahko najdemo na 15. mestu v registru lobistov, ki ga vodi in ureja Komisija za preprečevanje korupcije. Majnardi je bil pred več kot desetletjem znan po tem, da je bil novinar komercialne televizije POP TV, nato je postal šef kabineta finančnega ministra Toneta Ropa in tod ga je pot vodila v igralniško družbo HIT, kjer je vrsto let vodil oddelek korporativnega komuniciranja, nato pa je leta 2010 ustanovil podjetje za svetovanje in PR. Kakšna bo njegova vloga v Dobovškovi stranki, Majnardi še ni znal pojasniti. Na vprašanje, kako gre skupaj biti lobist in ustanavljanje stranke, odgovarja, da za razliko od mnogih lobistov, ki se niso registrirali, je sam to storil, kar da pomeni, da nima česa skrivati. »Do sedaj sem se ukvarjal tudi z lobiranjem. Če bom aktiven v stranki, zagotovo ne bo več lobist, ker to dvoje ne gre skupaj,« je pojasnil Majnardi.

Profesor s pomočjo politika

Redni profesor za področje kriminologije Bojan Dobovšek je v politiko vstopil leta 2014 kot eden od pobudnikov Stranke Mira Cerarja (SMC), a so se njihova pota kmalu razšla, Cerar je postal premier, Dobovšek pa namesto ministra za notranje zadeve opozicijski poslanec. Dobrega pol leta pred volitvami, ki bodo izpeljane verjetno na začetku junija 2018, je Dobovšek ustanovil svojo stranko s pomočjo Petra Jamnikarja. Tudi njega poznamo že dalj časa na politični sceni, saj je bil ob koncu devetdesetih let nekaj časa glavni tajnik LDS, po razpadu te stranke pa je bil eden od pomembnejših stebrov pri ustanavljanju stranke SMC.