Bomo na referendumu odločali o slabi banki?

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije je zbral potrebne podpise za začetek postopka za razpis referenduma.

Objavljeno
10. oktober 2012 11.31
Posodobljeno
10. oktober 2012 11.31
Nejc Gole, gospodarstvo; Š. P., Delo.si
Nejc Gole, gospodarstvo; Š. P., Delo.si

Predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije so ob 13.00 predsedniku DZ Gregorju Virantu predali obvestilo o pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za stabilnost bank, ki predvideva ustanovitev slabe banke.

Vložili so nekaj čez 3000 podpisov. Tomaž Kumar, predsednik SKNG, je ob tem opozoril, da je kemijska industrija zelo vpeta v slabe terjatve, ki bodo prenešene na slabo banko zaradi skladov Zvon 1 in Zvon 2. V SKNG se bojijo razprodaje podjetij in izgube delovnih mest, zato hočejo z referendumom spodbuditi večjo razpravo o slabi banki.

Predlagatelji, med katerimi so ekonomist Jože Mencinger in sindikalisti Branimir Štrukelj, Lidija Jerkič ter Drago Ščernjavič, menijo, da bi sprejeti zakon povzročal velikanski moralni hazard in hudo oškodovanje državnega premoženja.

Trdijo, da je sprejeta rešitev z vidika davkoplačevalcev najdražja, obenem pa da je zakon nejasen pri opredeljevanju slabih terjatev.

Predlagatelji ocenjujejo, da je namen zakona predvsem odkupovanje premoženja bank in njegova prodaja, saj se bodo na novo družbo prenesla tudi zavarovanja v obliki delnic in nepremičnin, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Danes bodo o odložilnem vetu na zakon glasovali tudi državni svetniki. Razprava se začne ob 15.00.

Zakonu nasprotujejo tudi v opozicijski SD. Predsednik te stranke Igor Lukšič je v torek koalicijo pozval, naj v primeru veta zakon v drugem glasovanju v DZ zavrne.