Boris Pahor: Zgodovino so na glavo postavili domobranci, ne Janša

Boris Pahor je opozoril, da so na Primorskem dnevniku narobe razumeli smisel njegove pripombe, ki je bila v italijanščini.

Objavljeno
30. avgust 2013 17.26
Italija.Prosecco.03.01.2011 Osebnost leta 2010 po mnenju bralcev nasega casopisa je Boris Pahor (pricakal nas je v blizini svoje hise).Foto:Matej Druznik/DELO
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Trst - Pisatelj Boris Pahor je pojasnil, da je bil njegov odziv na govor prvaka SDS Janeza Janše na nedeljski domobranski slovesnosti v Rovtah napačno razumljen.

 »Zgodovine na glavo ni postavil Janez Janša, temveč so jo postavili domobranci, ki trdijo, da so oni za časa vojne odklanjali tisti komunizem, ki je potem propadel, je za spletni portal Slomedia.it povedal Pahor.

»Pravijo, da so oni takrat imeli prav, vendar v resnici domobranci postavljajo zgodovino na glavo,« je nadaljeval pisatelj in dodal, da je bil pogovor v italijanščini in » je prevajalec očitno narobe razumel smisel moje pripombe.«

Primorski dnevnik je v sredo na spletni strani objavil poročilo s srečanja združenja Terre sul confine, ki se bori za ovrednotenje nekdanjega fašističnega taborišča Visco v Furlaniji. Po navedbah časnika je Pahor, ki je tiste dni proslavljal 100. letnico, okrcal italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ter nekdanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janšo.

Za slednjega je po navedbah Primorskega dnevnika dejal, da je v nedeljo ob 70. obletnici domobranstva, ki je potekala v Rovtah pri Logatcu, v svojem govoru »postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom«.

Pisatelj je spomnil tudi, da je bil Janša sam član komunistične partije. Še posebej pa ga je zmotilo, da je Janša spregledal fašizem in zasluge organizacije TIGR v boju proti italijanski raznarodovalni politiki na Primorskem ter dejstvo, da se je prireditve v Rovtu udeležil tudi kaplan slovenske vojske, še piše Primorski dnevnik.

Janša se je na Twitterju odzval še isti večer in zapisal: »Zgodovino na glavo postavljajo tisti, ki so po vojni iz te male vasi pobili 219 ljudi. In tisti, ki to opravičujejo.«

Oglasili so se tudi v njegovi stranki SDS, kjer so pisatelja na omenjenem družbenem omrežju najprej vprašali, če je »sploh prebral govor,« in ga spomnili, da je Janša velikokrat obsodil fašizem.